Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Alkohol en uke etter eggløsning

Spørsmål

Jeg er gravid i 5. uke. I uke 3 (23 dager etter forrige mens`første dag) følte jeg pms-liknende murringer og antok at mensen var på vei. Jeg gikk derfor ut den kvelden og drakk tre halvlitere og ett glass øl. Har hørt at barnet i uke 3 (dvs. ca. 1 uke etter befruktning) er spesielt utsatt for skader som følge av alkoholinntak. Den store skrekken er autisme. Stemmer det? Jeg er veldig bekymret. Kuttet selvfølgelig ut all alkohol da jeg fant ut at jeg var gravid (uke 4) Kvinne, 36 år

Svar

Hei.
Dette er nok det vanligste spørsmålet jeg får, og en av de største bekymringene mange gravide går med. Jeg har i et annet svar blant annet skrevet:
Veldig mange kvinner er i samme båt som deg. Jeg har lest at ca halvparten av alle kvinner har drukket alkohol før de visste at de var gravide. Mange barn blir jo unnfanget nettopp etter lystige lag.
Mange av disse kvinnene er engstelige av denne grunn, redde for at de kan ha påført barnet sitt skader. Man kan selvsagt aldri være sikker, og jeg kan som du sikkert forstår ikke gi noen garantier. Lite er sikkert og garantert når det gjelder svangerskap og fødsel.

Det er en kjent sak at alkohol skader fosteret, spesielt hjernen og utvikling av denne. De alvorligste skadene ser vi ved regelmessig og stort inntak av alkohol. Stort inntak regnes som mer enn fem enheter alkohol. En enhet er et glass vin, en drink eller en øl.
Man vet altså at store mengder alkohol kan gi skader på barna, men man vet ikke hvor lite man kan drikke for å være trygg. Derfor anbefales det at man er avholdende fra alkohol i hele svangerskapet, og det viktigste er derfor at du holder deg unna alkoholen nå fremover.

Alkoholbruk er ikke en kjent årsak til autisme, men alkoholskader sees som mentale og fysiske skader. I sin mest alvorlige grad av alvorlig alkoholmisbruk i svangerskapet sees en tilstand som heter føtalt alkoholsyndrom. Barna får et karakteristisk utseende og får gjerne hjerneskader. De kan også ha hjertefeil.
Tidlig i svangerskapet kan alkoholbruk gjerne gi misdannelser, øyeskader og liknende. Det avhenger av hjernens utviklingsstadium. I den andre og tredje fasen av svangerskapet er det organiseringen av hjernen som pågår. Da gir skadene utslag i funksjonsfeil hos barna med atferdsproblemer, dårlig impulskontroll, konsentrasjonsvansker og liknende som resultat.

Men dette er som sagt ved stor og langvarig bruk. En uke etter eggløsningen har et befruktet egg sannsynligvis ikke festet seg i livmoren din enda, og selv om alkoholen sprer seg i hele kroppen din er det i blodet ditt at det finnes mest av det. Fosteranlegget er ikke knyttet til mor med navlesnor og morkake ennå, så det har dermed ikke kontakt med blodet ditt enda. Selv om det kanskje er i kontakt med noe alkohol vil dette være svært lite.

Det er helt riktig at det skjer utfattelig stor utvikling hos et befruktet egg allerede en uke etter eggløsning, cellene er da i ferd med å spesifiseres. Et embryo/foster er utsatt for skade på alle tidspunkter i svangerskapet, men det er uvisst hvor stor skade som kan gjøres før egget har festet seg. Det finnes ingen tall som tilsier at fosteranlegget utsettes for stor fare ved at mor har drukket litt så tidlig i svangerskapet.

Jeg forstår at dette er en kilde til bekymring hos deg, slik det er hos de fleste som har gjort det samme. Sjansen for at du har skadet barnet ditt ved det inntaket du hadde i uke 3 er allikevel minimal. Som jeg sa over jeg kan jo ikke gi noen garantier, men jeg vil absolutt råde deg til å forsøke å legge dette bak deg. Tenk heller fremover. Det aller viktigste er at du nå fortsetter å holde deg unna alkohol, ikke røyker, spiser sunt og variert, tar tilskudd av folat og gjerne også tran eller omega-3, tar vare på deg selv og spiren av liv i magen din, men selvfølgelig også passer på å nyte tilværelsen med godsaker, kos og hyggelige opplevelser, - uten for mye dårlig samvittighet og bekymringer.

Jeg ønsker deg all lykke til videre i svangerskapet.