Ultralyd ved svangerskapskontroll

Du vil vanligvis bli tilbudt en ultralydundersøkelse mellom 17. og 19. svangerskapsuke, som del av den vanlige graviditetskontrollen. Her vil du for første gang se bilder av livet som vokser i deg. Du har kanskje gledet deg lenge, og mange ønsker å ha med seg partneren sin for å dele denne helt spesielle opplevelsen.

Slik utføres undersøkelsen:
For de fleste gravide er dette den eneste ultralydundersøkelsen som gjøres, og den blir utført av lege eller jordmor med spesiell opplæring. Du blir bedt om å ligge på ryggen og får en geleaktig masse påsmurt på magen. Deretter føres ultralydhodet langsomt over magen din, og du kan se bildene av fosteret på en TV-skjerm. Undersøkelsen gjør ikke vondt, og anses som helt ufarlig.

Målet ved undersøkelsen er:

1) å fastsette termin
2) se om du har flere fostre
3) se hvor morkaken er plassert i livmoren
4) se at alt er som det skal med fosteret

Dette en spennende og flott opplevelse for foreldrene. De fleste førstegangsfødende har på dette stadiet ennå ikke følt fosterbevegelser. Ved denne undersøkelsen kan man se de forskjellige kroppsdelene og de indre organene. Vanligvis vil fosteret bevege seg litt, og du ser det ørlille hjertet slå.

1) Fastsette termin. Under ultralydundersøkelse bestemmes termin ved å måle diameteren på hodet og lengden på lårbenet til fosteret. Terminen kan ha en feilmargin på omkring to uker: dvs. fastsatt termin +- 1 uke. Bestemmelse av svangerskapsalder danner grunnlaget for å overvåke fosterutviklingen, således har denne undersøkelsen bidratt til at en på en nøyaktig måte kan vurdere om fosteret vokser som det skal.

2) Flerlinger. Dersom du skulle ha tvillinger eller flere fostre, vil du tilbys tettere oppfølging i svangerskapet.

3) Morkakens plassering. Morkakens leie er viktig å kjenne til. Enkelte ganger kan den nemlig ligge for langt nede i livmoren og dermed blokkere fødselsveien. Dette kalles -placenta previa- eller forliggende morkake. I blant kan morkaken gi inntrykk av å ligge lavt i begynnelsen av svangerskapet, senere ser en at den allikevel ligger som den skal. Dette skyldes at nedre del av livmoren utvider seg og morkaken tilsynelatende vandrer oppover. Man kan derfor ofte ikke angi endelig leie før ved ca. 32. uke. Dersom man er i tvil, vil en ny ultralyd ved et senere stadium utelukke eller bekrefte mistanke om for lavt leie av morkaken. Gravide med placenta previa vil enten innlegges eller bli bedt om å oppholde seg i nærheten av sykehus frem til fødsel.

4) Misdannelser. Ved hjelp av ultralyd kan man oppdage visse typer større misdannelser som for eksempel ryggmargsbrokk, alvorlige hjernefeil, noen typer hjertefeil, misdannelser i tarmsystem og nyrer, og forskjellige typer bukveggsbrokk. Undersøkelsen gir imidlertid ingen garanti for at fosteret er friskt.

Hva hvis noe er galt?
Hvis man ved hjelp av ultralyd ser at noe er som det ikke skal, kan man gjøre de nødvendige forberedelser og tiltak til rett tid. Enkelte sykdommer kan behandles mens fosteret ligger i livmoren, mens i andre tilfeller vil man tilråde å avvente eventuell behandling til etter fødselen. Noen ganger vil barnet forløses på et tidligere tidspunkt enn fastsatt termin, for å få den nødvendige hjelpen. Dersom en skulle avdekke en svært alvorlig tilstand eller sykdom som ikke er forenlig med liv, kan du søke om abort. Helsepersonell vil bidra med støtte og opplysninger for å hjelpe deg, dersom du blir stilt ovenfor en slik vanskelig avgjørelse.

Oppdatert 29.09.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-