Når fostervannet går (vannavgang)

Mange fødsler starter ved at vannet går. Men hvordan vet man om vannet har gått? Og hva bør du gjøre nå?

VANNET GÅR: På slutten av svangerskapet kan det gå hull på fostersekken. Det kan lekke vann, eller det kan komme masse vann. Vanligst er det da at fødselen starter av seg selv kort tid etter. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
VANNET GÅR: På slutten av svangerskapet kan det gå hull på fostersekken. Det kan lekke vann, eller det kan komme masse vann. Vanligst er det da at fødselen starter av seg selv kort tid etter. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.Vis mer

Det er vanligst at det går hull på fostersekken og at fostervannet renner ut i den siste delen av fødselen, når barnet er på vei ut av fødselskanalen. Men hos noen går vannet uten av fødselen er igang, og dette kan være det som utløser fødselen. Fødselen starter ofte innen få timer etterpå.

Fostervann kalles også hydramnion.

Hvor vanlig er det at fødselen starter med at vannet går?

Spontan vannavgang før riene har startet skjer ved 6 til 19 % av alle fødsler.

Går vannet før 37. svangerskapsuke, betegnes vannavgangen som preterm (for tidlig). Omtrent 2 % opplever for tidlig vannavgang (før uke 37), da skjer gjerne fødselen innen en uke. (2)

LES OGSÅ:
Slik foregår en normal fødsel

Slik foregår en normal fødsel

Hvordan vet man at vannet har gått?

Ved vannavgang renner det væske ut av skjeden. Mengden varierer. Hvis det er små mengder med væske som siver ut av skjeden, kan det være vanskelig å vite om det dreier seg om vannavgang eller om urinlekkasje eller utflod. Kontakt jordmor, lege eller fødeavdeling hvis du er i tvil om vannet har gått. (1)

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Hvordan ser fostervannet ut?

Fostervann er en klar og tyntflytende væske. Fargen kan minne om vann blandet med noen dråper melk. Fostervann er nesten luktfritt, men har en lett søtlig lukt. (3)

LES OGSÅ:
Gravid uke for uke

Gravid uke for uke

Hvor mye fostervann har vi?

Fostervanner varierer mellom 0,5–1,5 liter. På slutten av graviditeten blir mengden noe redusert. (3)

Hva bør jeg gjøre nå?

Ved vannavgang må du kontakte fødeavdelingen din. Du kan ringe dem direkte. De vil som regel be deg om å komme for undersøkelse. Etter at vannet har gått, er det åpent mellom utenverdenen og barnet, og det er en liten risiko for at bakterier skal kunne komme opp i fostersekken. På fødeavdelingen blir det derfor tatt bakterieprøver fra skjeden. Antibiotika behandling kan bli aktuelt. (2)

Klarer fosteret seg uten fostervann?

Du trenger ikke bekymre deg for fosteret. Det klarer seg bra med mindre fostervann noen dager. Så lenge babyen er i magen, dannes det hele tiden nytt fostervann – også under fødselen.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Marit Karlstrøm

Marit Karlstrøm

JORDMOR

Send inn spørsmål

Hva skjer hvis ikke fødselen starter etter vannet har gått?

Hvis fødselen ikke starter spontant innen 24 timer etter vannavgang, og du er 37 uker eller lengre på vei, kalles dette PROM (Prelabor rupture of membranes). Ved vannavgang uten ledsagende riaktivitet fra svangerskapsuke 37, vil sykehuset sette igang fødselen din. (2)

Les også: Slimproppen

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Ishita Barua
Ledig nå
Vishal Judge
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder:

1) Lommelegen - tidlig vannavgang 2) Norsk gynekologisk veileder 3) Helsenorge.no