Kynnere

For den som ikke har kjent det selv, kan det være vanskelig å forstå hva kynnere er. Her er forsøk på en forklaring:

ER DET KYNNERE? En kynner er en sammentrekning av livmoren. Man kan si at livmoren "trener" musklene før den forestående fødselen. Musklene i livmoren er ikke-viljestyrt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ER DET KYNNERE? En kynner er en sammentrekning av livmoren. Man kan si at livmoren "trener" musklene før den forestående fødselen. Musklene i livmoren er ikke-viljestyrt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kynnere er sammentrekninger i livmormuskulaturen under svangerskapet. Kynnere er et normalt fenomen og helt ufarlig.

Livmoren din har sammentrekninger gjennom hele svangerskapet. De er til å begynne med umerkbare for deg. Aktiviteten i livmoren vil øke i ukene frem mot fødselen, og gir en tøyning av de nedre delene av livmoren. Det er svært individuelt når man kjenner kynnere og hvor godt man kjenner dem.

LES OGSÅ: Terminkalkulator - slik regner legene ut din termin

LES OGSÅ:
image: Gravid uke for uke

Gravid uke for uke

Når kommer kynnerne?

Noen kvinner merker kynnere allerede før halvgått svangerskap, men for de fleste vil de bli merkbare en gang i siste halvdel av svangerskapet. De er mest vanlig etter 32. svangerskapsuke.

Kynnere kan komme når som helst, men ofte etter for eksempel energisk trening, bryststimulering eller orgasme. Hvis du får en kynner skal du stoppe opp med det du holder på med og ta det med ro inntil det gir seg.

Flergangsfødende har ofte mer slike sammentrekninger enn førstegangsfødende.

LES OGSÅ: Slik foregår en normal, vaginal fødsel

Hvordan kjennes det ut?

Du kjenner at livmoren trekker seg sammen. På slutten av graviditeten kan man faktisk kjenne utenpå magen at livmorn blir en hard ball. En del av eller hele magen blir hard, og du må stoppe opp hvis du går. Noen opplever også varmefølelse, hurtig puls når du har en kynner.

Sammentrekningene er ikke smertefulle. I dagene før fødselen er det vanlig å få hyppige kynnere. Det kan være et tegn på nær forestående fødsel.

LES OGSÅ: Hva skjer hvis fødselen starter for tidlig?

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Forskjell på kynnere og rier

Kynnere er ikke farlig og fører vanligvis ikke til for tidlig fødsel.

Når fødselen er i gang, vil du få ekte rier. Forskjellen på kynnere og rier, er at i motsetning til kynnere kommer riene brått og er regelmessige og smertefulle. Når man virkelig har rier vil få være i tvil om at det er ekte rier. Tidlige rier, som opptrer mer enn 3 uker før termin (premature rier) kan noen ganger være vanskelig å skille fra kynnere, både for deg som er gravid og helsepersonell. Hvis du er i tvil, kontakt fødeavdelingen. En undersøkelse på fødeavdelingen kan slå fast om det dreier seg om rier eller bare hyppige og kraftige kynnere.

LES OGSÅ HOS KK.NO: Forskjell på kynnere og rier

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder: "Obstetrikk og gynekologi", Bergsjø et. al, Gyldendal akademisk 2004. "Svangerskap, fødsel og barseltid", 6. utgave, 2. opplag 1999, Inger Eide, Haugen, Ad Notam Gyldendal.