Vondt halebein

Spørsmål

Hei! Jeg har skadet halebeinet mitt flere ganger og under svangerskapene fikk jeg sterk bekkenløsning. Kan det ha noe med at halebeinet er skadet? Idag sliter jeg fortsatt med bekkenet mitt og det er 3,5 år siden jeg fødte sist gang. Jeg er redd for å bli gravid igjen siden jeg får så vonde plager gjennom svangerskapet. Jeg har samtidig blødninger under samleie og det gjør vondt i visse stillinger. Jeg ble fort*** av gynokologen min etter andre og siste svangerskap at jeg hadde bakover og høyrevendt livmor. Han anbef***e meg at jeg fjerner livmora mi når jeg har bestemt meg for å ikke få flere barn. Under fødselene knakk halebeinet opp begge gangene og jeg klarte nesten ikke gå og jeg klarte ikke å sitte på rumpa i over 2 uker. Kan man rette på halebeinet under en operasjon? Jeg er sikker på at halebeinet er grodd feil etter alle gangene jeg har skadet det og etter fødsel. Det har aldri blitt tatt noen røntgenbilder av det. Det føles ut som om halebeinet presser på endetarmen og den igjen presser på livmora mi. Dette er ekstremt plagsomt for meg og jeg skulle ønske at det er et håp om å få rette på det. Jeg vil også nevne at jeg og min mann har et sterkt ønske om et barn til i nærmeste framtid, men det er sremmende å tenke på bekkenløsningen jeg får og at halebeinet knekker opp atter igjen. Tror du at det er lønnsomt å bli gravid igjen når livmora mi er bakover og høyrevendt??

Kvinne, 25 år

Svar

Hei!

Det er ikke noe i veien for å bli gravid selv om livmoren din er bøyd bakover og høyrevendt. Imidlertid kan det være trangt i bekkenet som kompliserer plassforholdene i bekkenet - og da er det en vurdering som kirurg eller gynekolog må ta om det er plass til normal fødsel, spesielt når kanskje halebeinet ditt også er skadet.

Halebeinet presser neppe på livmoren, og det er ledd i nederste del av det slik at det ikke er sjelden at dette løsner/knekker under en trang fødsel. Det kan i noen tilfeller gro fast i svært frremovervendt stilling og da selvfølgelig gi symptomer eller trange forhold.

Et sidebilde av bekkenet ditt kan avsløre enkelt om det er noen stor feilstilling her. En røntgenundersøkelse av bekkenet kalt pelvimetri kan lett avklare plassforholdene i bekkenet. Hvis det er svært trangt er det mulig å føde ved hjelp av et planlagt keisersnitt.

Om et nytt svangerskap vil gi bekkenløsning igjen er umulig å forutse - men det er en avveining som må tas med tanke på hvor viktig det er for dere å få nytt barn.

Blødninger under samleie har ikke noen sammenheng med feilstillingen på livmoren, og dette bør utredes hos gynekolog, med tanke på blødningsfokus på livmorhals eller i livmorhulen.