Ufrivillig barnløshet

Spørsmål

Hei! Jeg og samboeren min sliter med sexlivet. Vi har hatt en helt ok sexliv før, men nå er det lenge mellom hver gang. Han får prestasjonsangst og ikke reising i det hele tatt eller så klarer han ikke å få utløsning. Vi har hatt "normal sex" 2 ganger iløpet av dette året. Vi snakker åpent om det og jeg ser et lys i tunnelen for å kunne få en normalt sexliv en gang. Men. Jeg er nå 36 år og begynner å bli skikkelig stressa for å ikke få barn. Jeg vet rett og slett ikke hvordan vi skal gå frem med dette, for meg, tabubelagte tema. Han vil være med på å få hjelp, men kvier seg for å ta kontakt og utsetter hele tiden. Er det fastlegen min, som jeg aldri har truffet, jeg bør bestille time hos? Bør han være med første gang? Jeg har tenkt på assistert befruktning, men har vi rett til det selv på private klinikker? Jeg gjør hva som helst og er villig til å betale dyrt, men siden jeg ikke kan snakke om dette med noen vet jeg ikke hvordan jeg bør gå frem. Er bare redd for at jeg ikke vil få barn hvis vi venter lengre nå med å få hjelp. Han sier han kan klare å levere sperm i en kopp (velger å ikke ta dette personlig selv om det er fryktelig sårende) , men jeg må jo få injisert på en måte. Jeg tror jeg hadde en depresjon her i våres pga dette og orker snart ikke å late som vi prøver ovenfor venner og familie som maser. Håper du kan hjelpe meg litt på veien. Tusen takk.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Ufrivillig barnløshet er vanlig, og der finnes svært ofte gode løsninger.
Kanskje du finner noe av interesse på denne siden:
http://www.onskebarn.no/

Spesielt synes jeg denne siden er informativ:
http://www.onskebarn.no/-%20Ufrivillig%20barnl%F8shet/?article_id=117

Her står det om utredning for ufrivillig barnløshet.

Fastlegen har mye kompetanse på å igangsette og gjennomføre utredning og behandling for dette, og vil vite hvor dere kan henvises videre for utredning osv, men utredning starter hos fastlegen, så bestill time. Sædprøve taes ikke hos fastlege.
Jeg skjønner at dette er vrient for deg å ta opp, men dette er jo ytterst vanlig og fremfor alt ikke noe "flaut" eller tabubelagt sett fra legens side, så jeg kan garantere deg at dette vil du oppleve mye enklere å snakke om med legen, enn det du har trodd i utgangspunktet.
Om din mann ønsker å få tatt en sædprøve, så er det mange muligheter for dette hos privatpraktiserende urologer. Spør evt fastlegen om hvor nærmeste er, eller finn på nettet. Men dette kan også vente til en generell utredningsprosess er i gang.

Definisjonen på diagnosen "ufrivillig barnløshet" er at man ikke har fått barn etter ett års forsøk, med rimelig regelmessig ubeskyttet sex omkring eggløsningene. Så hvis dere har såpass sjeldent sex som det du forteller her, så kan jo det være en medvirkende (eller hele) årsak til at du ikke har blitt gravid. Men hvis dere tidligere har hatt hyppigere sex over lengre tid uten å bli gravide, så er det jo tenkelig at dere kan ha et problem.
Hvis problemet ligger i altfor sjelden sex, slik at dere av rent tilfeldige grunner ikke har "truffet" eggløsning osv, så kan det jo ligge gode løsninger i at han får hjelp for sin prestasjonsangst m.v. Da tenker jeg på å bruke ereksjonsfremmende midler i en periode, for å komme ut av en ond sirkel m.v.
Dette er også blant de tingene som taes opp med fastlegen.

Jeg synes dere begge kan møte til time hos fastlegen første gang.
Det kan også hende at han ønsker og trenger en "alenetime" for å ta opp ereksjonsproblematikken, da det ofte er lettere å snakke om med en nøytral lege dersom ikke partneren er til stede. Foreslå gjerne dette for ham.

Håper at dette kan hjelpe dere videre. Ta tak i det nå med en gang, for dette er det ingen grunn til å la formørke livet, når det er svært mulig at det kan gjøres noe med. Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn