Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tolkning av sædprøve

Spørsmål

Hei! Jeg er 28 år gammel, frisk og bruker ingen medisiner. Min kone er 27 år gammel og er også frisk fra tidligere. Bruker ingen faste medisiner. Vi har forsøkt å bli gravide i ca 12 måneder (til og fra). Hun er svært plaget med menstruasjonssmerter og hennes lege har vurdert at hun kanskje kan ha endometriose. Hun er derfor henvist til diagnostisk laparoskopi. Jeg ønsket derfor å utelukke meg som årsak til infertilitet og jeg har derfor tatt sædprøve. Kan du hjelpe meg med resultatene? Er det noe som kan bedres? Er jeg årsak til infertilitet og burde jeg ta en ny prøve? Mvh

Mann 28
Svar

Når man har forsøkt ett års tid slik dere har gjort er det klokt å starte prosessen med utredning. Utifra de symptomene du beskriver synes jeg det høres fornuftig ut å gjøre en diagnostisk laparoskopi med tanke på smerter og det at hun ikkke har blitt gravid. Man kan under samme inngrep også gjøre en "gjennomskylling" av egglederne for å se om de er åpne og fungerer som de skal. Så til din sædprøve. Ulike labér bruker forskjellige maskiner for telling. Uansett så kan jeg berolige deg med at din prøve ser ut til å ha det vi kaller normal befruktningsevne. Dette måles i volum, konsentrasjon (antall spermier/ ml) og ikke minst beveglighetsprofil. Dette betyr at det er raske spermier med målrettet bevegelse. Alle disse parametrene ser normale ut i prøven din. 

Du spør videre om noe bør bedres og da vil jeg gjerne råde til fokus på kost og livsstil. Du skriver under tilleggsopplysninger frisk, ingn medikamenter, normale blodprøver og overvektig. Det har de siste årene blitt et økt fokus sammenheng mellom (over)vekt og fertilitet hos menn. Så mitt råd for at fertiliten din skal holde seg bra også i årene fremover er at du tar noen smarte grep i forhold til dette. 

Masse lykke til videre :)