Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Prøver å bli gravid med barn nummer

Spørsmål

Min samboer og jeg har bestemt oss for å begynne å prøve på barn nr 2. Jeg har litt uregelmessige sykluser. Før barn nr 1 var de på 28-35 dager, har vært sånn så lenge jeg kan huske. Jeg fikk tilbake mensen etter ammeslutt i juli 2017 og har siden da kartlagt lengden på syklusen. Den har vært som følgende: 24, 29, 24, 29, 25, 32, 25, 33. Altså annenhver måned kort og lang. Hva kan dette være tegn på? Betyr det at jeg kun har eggløsning annenhver måned, eller kanskje ikke i det hele tatt? Vi prøvde en stund med nr 1, ca 7 mnd på egenhånd. Deretter oppsøkte vi hjelp hvor jeg fikk en pille for å fremprovosere eggløsning og Luthinus til lutealfasen. Da ble jeg gravid med en gang. Denne gangen har vi egentlig lyst til å få det til på egenhånd. Ble veldig stresset av situasjonen sist og planen var nå å senke skuldrene og ha et lengre perspektiv på prøvingen. Etter to forsøk uten hell merker jeg imidlertid at de samme tankene kommer tilbake. Har jeg grunn til å bekymre meg over syklusen min? Ønsker ikke å tempe eller bruke eggløsningstester da jeg bare blir stresset av det. Må nevnes at vi begge ble sjekket sist vi var til utredning og legen fint ingen feil den gangen. Det er nå tre år siden.

Kvinne 34
Svar

Hei: 

Det er få eller ingen sikre holdepunkter for at noen dagers variasjon i sykluslengde sier noe sikkert om det har vært en eggløsning i den forutgående syklusen eller ei. Den beste måten å anslå tidspunkt for eggløsning er å regne tilbake 14-15 dager den dagen mensen kommer. Dette kan ikke brukes motsatt vei hos de som har uregelmessige sykluser for å regne seg fremover. Gitt at egglederne er åpne, at spermkvaliteten er bra og at eggløsning finner sted anbefales samleie 2-3 ganger pr uke. Dette vist i flere studier. 

Jeg skjønner godt at du/dere ønsker minst mulig styr. Du skriver at du merker nå at tankene kommer etter å ha forsøkt to sykluser. Det er normalt at det kan ta noen måneder før man blir gravid. Jo eldre vi blir jo lengre tid kan det ta før man lykkes. Du er 34 år og fertiliteten vil reduseres etterhvert men for de fleste kvinner på 34 år har brukbare reserver. Dette kan sjekkes ved ultralyd og blodprøver. Du trenger ikke å sjekke dette foreløbig. Dersom du blir stresset av å ikke vite om eggløsningen skjer de neste månedene er det ulike måter å undersøke dette på. Man kan som du skriver ta eggløsningstester, men mange opplever dette som belastende. To andre alternativer er enten å følge en syklus med ultralyd for å sjekke størrelsen på den ledende follikkelen og se at denne sprekker ved eggløsning. Det andre alternativet er å ta en blodprøve for å måle progesteron på syklusdag 21. Dette kan gjøres hos fastlege eller hos gynekolog. Dette siste alternativet vil gi et sikkert svar og oppleves ikke veldig belastende for de aller fleste. 

Du kan vurdere fremover hva som blir riktig for deg og dere de neste syklusene. Jeg håper dette var til hjelp og ønsker dere lykke til med å bli gravide med nummer to :)

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-