Ønsker å bli gravid, hva kan vi gjøre?

Spørsmål

Hei! Vi er et par som nå i 9 pp har forsøkt å bli gravide på naturlig vis uten hell (fyller 30 i år, mannen er 36). Vi har ingen barn fra før. Jeg hadde en SA i januar 2016, var i uke 5 hvor jeg var til kontroll hos gynekolog etterpå som brekreftet at alt så bra ut og at aborten var komplett. Jeg ble gravid i 3 pp forrige gang uten problem. Nå siste 9 månedene har vi forsøkt alle mulig tips vi har fått for å bli gravid mtp riktig kosthold, fysisk aktivitet, unngå stress/alkohol. Ingen av oss røyker. Videre har vi tatt alle nødvendig tablettilskudd og forsøkt å time i forhold til min eggløsning med både eggløsningstester og temping hvor vi har forsøkt å ha samleie både daglig, annenhver dag og hver 3. dag uten at noen ting har fungert, også forsøkt ulike stilling, pute under baken, blitt liggende i minst 30 min etter samleie, unngå store fysiske belastninger i rugetiden fra eggløsning til mens.Min menstruasjonssyklus er nokså regelmessig med lengde 31 dager og lutealfase på 12-13 dager. Vi har vært hos gynekolog nylig som har undersøkt meg med både vaginal ultralyd og en rekke blodprøver, hun sa at både ultralyd og blodprøver så helt fine ut. AMH på 10, normal FSH på 8 tatt tidlig i syklus, øvrige hormonprøver inkludert SHGB, testersteron og alle andre normale. Mannen har levert sædprøve som vi ikke har fått svar på enda. Jeg er normalvektig, cirka 163 cm og vekt 61-62 kg. Begge er friske, ingen sykdommer, bruker ingen medisiner, ingen i familien med ufrivillig barnløshet på begge sider. Prøvde også ut en syklus med naturmedisin (bidronninggele, WildYam, grapefruktjuice, slimoppløsende hostesaft Solvipect, mannen tar tilskudd både sink, C- og E-vitamin, folat og tran, jeg folat og diverse andre tilskudd da jeg tar pakken "Gravid" anbefalt av apoteket). Ingen av oss har aldri hatt noen seksuelle overførbare sykdommer eller infeksjoner i underlivet. Jeg leser at noen ganger kan egglederne være tette og at man ikke ser dette på vanlig ultralyd og blodprøver,

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, og takk for henvendelse her på lommelegen. Jeg skal forsøke å svare på spørsmålene dine
1) Det er ingen grunn til å tro at aborten har ført til skade på egglederne dine. Dette kan skje hvis man får en infeksjon feks etter en utskrapning eller av annen årsak. Dette er heldigvis nokså sjelden. Du har jo blitt gravid, så sånn sett er det mest sannsynlig at egglederne fungerer. Jeg hadde derfor ikke anbefalt laparaoskopi hos deg nå sånn uten videre.
2) Jo, AMH verdien din er litt lav, men ikke kritisk lav på noen måte. Vi ser også ofte at AMH verdien kan variere hos samme kvinnen når det gjøres gjentatte målinger. Denne verdien bør sees i sammenheng med ultralydus og telling av små eggposer på eggstokkene dine.
3) Det er neppe forhold knyttet til aborten som gjør at det har tatt litt lang tid før neste graviditet. Husk at det er tross alt bedre at du faktisk ble gravid sammenlignet med at om du ikke hadde blitt gravid.
4) Det anbefales at man har samleie to-tre ganger pr uke. Det er ikke vist at man øker sannsynligheten for å bli gravid med å samleie hver dag. Det er særlig de dagene før eggløsning som er viktigst å time seg inn på.
5) Man finner råd om mange ulike alternativer medikamenter og metoder. Dette er spørsmål vi fertilitetsleger ofte får. Det er dessverre liten og for det meste ingen dokumentert effekt på alternative metoder. Det er som du vet mye som skal klaffe, og en vellykket graviditet avhenger at det riktige egget og den riktige spermien samt at disse da "treffes" på riktig tidspunkt.
Mitt råd til dere nå er å avvente svar på den sædprøven som er tatt. Dersom denne er normal med god bevegelighet kan dere se an noen få sykluser til. Dersom det skulle vise seg å være noe å utsette på prøven vil det være fornuftig å få gjort en kontrollprøve samt en grunnleggende utredning av mannen din.

Ingen er like, men felles for de fleste av oss er at vi synes det kan være vanskelig å forholde seg til uvissheten. Dette gjelder særlig når det kommer til disse store spørsmålene i livet som dette tross alt er. Grunnen til at jeg skriver dette til deg er fordi dere er de som best vet når dere trenger hjelp til videre utredning. Du skriver at du er 29 år, det er flott at dere har startet prøving nå mens du har alderen på din side. Dere har ellers gjort mange kloke valg når det gjelder livsstilsfaktorer. Det er gunstig med tanke på å bli gravid samt å redusere risikoen for komplikasjoner under svangerskapet. Når det gjelder fysisk aktivitet fra eggløsning og frem til tidspunkt for mens eller rugetiden er det såvidt jeg kjenner til ikke holdepunkter for å ta spesielle hensyn. Vanlig trening og aktivitet er bra, også i denne perioden.

Jeg håper dette var til litt hjelp og vil gjerne ønske dere lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn