Ønsker å bli gravid, har mange spørsmål

Spørsmål

Hei. er en jente på 18 snart 19 år. jeg å min samboer ønsker oss barn. men jeg har ikke peiling på allt dette.
så her er noen spørsmål.
1.)jeg tok min siste p-sprøyte 12.08.2006, kan den fortsatt være i kroppen?
2.)plages veldig med uregelmessige blødninger, dette er da kjennt for min fastlege. hadde sist mens fa 01.04.07-14.04.07, har etter den tid hatt ubeskyttet samleie med min partner. er det noen sjanse for at jeg nå er gravid?
3.)når burde jeg ta test? å hvilken test er best?
4.)har kjøpt en eske med slike gravitamin vitaminer, burde jeg begynne med de nå?
5.)de siste dagene har jeg hatt litt ubehag i eggstokkene, akurat som det stikker i de, men det er bare noen ganger, har også vert litt løs i magen, og litt lys utflod, kan dette ha noe med svangerskap å gjøre?
6.)jeg har sett litt på det å regne ut termin dato, men ettersom at min mens var så lang sist så lurer jeg på om når min evt. dato blir da..:) ?
7.)er det vandelig at man får spontan abort den første gangen man er gravid?
8.)hva skal man gjøre for å ikke miste?
9.)kan man ha mens når man er gravid? hadde også ubeskyttet samleie før siste mens.
10.)hva skal til for å bli gravid?:-)
takk for svar:-)

Kvinne, 18 år

Svar

Hei.

Dette var litt av en liste med spørsmål, ja. Jeg skal prøve å svare så godt jeg kan.

1). Ja, det kan den være. P-sprøyten tar man hver tredje måned, men det er kjent at den kan sitte i kroppen og påvirke syklusene i minst 9-12 måneder. Dersom du bli gravid, har den ingen ting å si for fosteret og utviklingen i svangerskapet, men den kan gjøre det vanskelig å bli gravid det første året-halvannet år etter siste sprøyte.

2.) Uregelmessige sykluser er veldig vanlig etter bruk av p-sprøyten, dessverre. Det er det som kan gjøre det vanskelig å bli gravid første året etter man har brukt den.
Du skriver du har uregelmessige menstruasjoner, men siden du ikke skriver noe om lengden på de, er det vanskelig for meg å si noe sikkert. I en gjennomsnittelig lang syklus på ca en måned, har man eggløsning midt i. I lengre sykluser kommer eggløsningen ca to uker før mensen kommer igjen (dersom man ikke blir gravid). Dersom du denne syklusen har en normal syklus (ca 28 dager), har du nok hatt eggløsning og med ubeskyttet samleie i dagene før, kan du ha blitt gravid. Men det er enda for tidlig å vite noe, og en test vil ikke kunne slå ut enda.

3.) Vanligvis kan man teste fra 12-14 dager etter eggløsningen, og dette sammenfaller gjerne med den dagen man venter mens. Om det er vanskelig for deg å vite når du venter mens pga uregelmessige sykluser, vil jeg si at du kan teste en måned etter forrige mens startet. Er den negativ og du ikke får mens, kan det bety at du har testet for tidlig og allikevel er gravid, eller det kan bety at syklusen blir lang pga sen eggløsning. Da får du vente noen dager og teste igjen, og vente i spenning og se om mensen kommer eller ikke. Siden du har uregelmessige sykluser, kan det bli svært kostbart å teste så ofte, graviditetstester koster gjerne rundt hundrelappen på apoteket. Mitt råd til deg er derfor å bestille billige tester på nettet. Søk litt rundt, så vil du sikkert finne noen. Min erfaring er at det er aller billigst å bestille fra danske sider. Testene fra nettet, fra apoteket eller de som legen bruker fungerer alle etter samme prinsippet og er like trygge og pålitelige alle sammen. De tester for å se om det finnes et hormon som heter hCG i urinen din. Dette hormonet dannes av morkaken/fosteranlegget og finnes ellers ikke i kroppen.

4.) Ja, det synes jeg. Det viktigste er at du tar folat (også kalt folsyre). Dette er et B-vitamin som forebygger ryggmargsbrokk hos fostre, og det beste er at man tar det noen måneder før man blir gravid og tre måneder inn i svangerskapet. Se på esken med Gravitamin, men jeg mener det inneholder 0,4mg Folat (400 mikrogram), som er anbefalt dosering for kvinner som ønsker å bli, eller er gravide. Dersom det ikke inneholder det, kan du kjøpe folat reseptfritt på apoteket. Begynn allerede i dag med dette! I tillegg bør du tenke gjennom livsstilen din. Spis sunt, unngå store mengder alkohol (da alkohol kan skade fosteret allerede før du selv vet du er gravid), slutt å røyke om du gjør det og få frisk luft og mosjon. Et sunt liv er bra for mor og legger de beste forhold for et lite barn i magen.

5.) Ja, det kan det. Det kan også bety at du skal snart ha, har nå eller har akkurat hatt eggløsning. Man kjenner mange ting i kroppen når man prøver å bli gravid, aldri kjenner vi vel så godt etter om vi er litt småkvalme, oppblåste i magen, har litt ømme pupper osv. Mye er normale variasjoner i syklusen, og det er heller sjelden at man kjenner så mye til at man er gravid før testen kan vise positiv.
Rundt eggløsningen er det vanlig at man kjenner litt stikk i eggstokk-området, fordi eggene da modnes og ett egg slipper når det er klart. Noen kvinner kan kjenne dette. I dagene rett før eggløsningen når du er som mest fruktbar, vil mange kvinner også merke at utfloden blir tynnere og mer rikelig, og mange ganger blir den mer som tynt, blankt eller gullig slim, omtrent som egghvite. Da er du på ditt mest fruktbare og ubeskyttet samleie kan godt føre til svangerskap. I perioden etter eggløsning, merker mange kvinner også økt utflod, uavhengig om man er gravid eller ikke.

6.) Antall dager du blør har ingen ting å si for terminberegning. Man regner alltid fra den dagen du begynte å blø, altså fra 1. april om du skulle bli gravid nå. Problemet med uregelmessige sykluser og terminberegning, er at om du har lange sykluser kan du være kortere på vei og få termin en del senere enn det du beregner ut fra mens, men dette vil oppdages og korrigeres på ultralyd. Termin etter mens går ut fra at man har en syklus på 28 dager. Har du normalt en syklus på f.eks 40 dager, vil terminen din derfor være ca 12 dager senere enn en terminkalkulator på nettet forteller deg.

7.) Ca 15% av alle anerkjente graviditeter (dvs der du har fått positiv test) ender i spontan abort. Dette er uavhengig om det er første svangerskap eller senere. De aller fleste aborter skjer innen 12. uke av svangerskapet, og vanligste årsak er en eller annen kromosomfeil som fører til at barnet ikke vil være levedyktig.

8.) Det er lite du kan gjøre selv for å forhindre en spontan abort. Det viktigste er at du lever et sunt liv i fht kost og alkoholforbruk, og tar folat som tidligere nevnt. Det å bli gravid og forbli gravid er en kjempekomplisert prosess, hvor to celler skal møtes og bli til milliarder av spesialiserte celler, kvinnens kropp skal produsere hormoner, det befruktede egget skal feste seg på rett sted til rett tid osv osv… Dette skjer i kroppen din automatisk, og det er liten innvirkning du har på det dessverre. Motsatt av det mange tror, hjelper det lite å ”ligge på sofaen og ruge” og feilaktig beskytte seg mot alt mulig. Lev så normalt som mulig. Verken stress, sex eller trening er farlig, det kan jo være kjekt å vite.

9). Man kan ha mestruasjonslignende blødning når man er gravid, men det er veldig sjelden. De fleste har jo hørt om kvinner som ”har mens som vanlig når de er gravide”, men det forekommer mye mye sjeldnere enn det mange kanskje tror. Dersom man har en ”mens” når man har blitt gravid på ca den tiden man venter mens, er denne som regel mye kortere og mye mindre enn vanlig, som regel bare litt blodspor i utfloden en dag eller to. Blør man som normalt, er sjansen for at man er gravid veldig liten. Har man fått en positiv test og så begynner å blø, bør man kontakte lege.

10.) Kort fortalt må en sædcelle og en eggcelle møtes, noe som skjer ved ubeskyttet samleie hvor mannens sædceller kommer inn i kvinnens skjede i dagene før eggløsning.
Mannens sædceller kan leve i minst fem døgn inne i kvinnens kropp. Det som renner ut igjen etter samleie er sædvæsken, mens de små sædcellene svømmer opp i kvinnens livmor og venter på et egg.
Kvinnen har eggløsning en gang i hver syklus, og egget lever kun i et døgn. Samleie må derfor skje i dagene frem til eggløsning, eller samme dag som eggløsningen for at man skal kunne bli gravid. Når du ikke vet når eggløsningen din er, kan det være vanskelig å treffe. Allikevel har dere regelmessig ubeskyttet samleie 2-3 ganger eller oftere i uken gjennom syklusen din, vil det alltid ligge spreke sædceller klare til å befrukte egget når det kommer.

I enhver syklus hvor man har samleie på ”riktig tid” er det allikevel ikke mer enn ca 25% sjanse for at man blir gravid. Dette kommer av mange grunner, det er mye som skal klaffe akkurat perfekt for å lage et lite barn. Egget skal finne veien ned til sædcellene, en sædcelle skal klare å befrukte egget, de to cellene skal smelte sammen og lage milliarder nye celler hvor hver enkelt celle må være perfekt for at det skal utvikles til et lite barn, egget skal feste seg i kvinnens livmor, hormoner skal dannes for at kvinnen ikke får mens og/eller støter egget ut og mange mange mer komplekse prosesser skjer.

Allikevel blir kvinner gravide hver eneste dag. Et lite mirakel hver gang, ikke sant?

Håper du fikk svar på spørsmålene dine? Hvis ikke, kan jeg anbefale deg et par sider hvor du kan lese om det å bli gravid og treffe andre jenter i samme situasjon:

http://www.lommelegen/gravid
http://www.barnimagen.com
http://www.snartgravid.com
http://www.pernille.info

Lykke til videre med prøvingen.