Ønske om å bli gravid og underlivssmerter

Spørsmål

Hei! Opplevde en spontanabort i uke 11 i oktober 2019, etter 2. prøveperiode på å bli gravide etter p-pilleslutt. Er nå på prøveperiode etter spontanaborten, men ser ikke ut til at det skjer noe med det aller første. Har i det siste fått smerter ved noen visse stillinger under samleie og har vondt i ene sida av bekkenet (dette har jeg hatt i litt over 1 år). Har regelmessig mens og positive eggløsninger. Før mens nå kjenner jeg stikkinger i eggstokkene, er dette vanlig? Har vært uten utflod i 1 uke nå, før mens. Kan det være noe tegn til endometriose?

Kvinne 27
Svar

  

For det første, det med å bli gravid, så har du bare hatt to eggløsninger siden aborten, det jeg kan regne ut. I din alder er den månedlige sjanse for en vellykket graviditet ca 20-25%, så du bør være mer tålmodig.

Underlivssmerter inkl. smerter ved samleie og smerter i perioden mellom eggløsning og menstruasjon (stikkinger du beskriver ?) kan være endometriose. Endometriose kan påvirke fruktbarheten, men 60-70% av de med endometriose har normal fruktbarhet. I de fleste tilfeller kan endometriose bare påvises ved laparoskopi, kikkhullsundersøkelse, i narkose. Det vil ikke ha betydning for videre forsøk for å oppnå graviditet, om du evt. har endometriose. 

Hormonbehandling av endometriose virker som prevensjon og bedrer ikke den senere fruktbarhet. Hvis du i ett år uten hell har forsøkt å bli gravid, så kan man overveie laparoskopi eller gå rett på prøverørsbehandling, det siste er også god behandling ved barnløshet assosiert med endometriose.

Du har jo nå vist at du kan bli gravid. Det og din alder er godt utgangspunkt for at du snart igjen kan bli gravid.

Lykke til, vennlig hilsen Mette


PS du bør være forsiktig med bruk av tabletter av typen NSAID omkring eggløsningstidspunktet, det kan ha negativ innvirkning på eggløsning. Ved evt menstruasjonssmerter er dte lurt å holde seg til paracet, evt. Ibux.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-