Manglende utslag på eggløsningstest

Spørsmål

jeg har prøvd å bli gravid noen måneder nå. i to av periodene har jeg brukt eggløsningstester, men har ikke fått noe utslag på LH nivået. jeg har veldig regelmessig menstruasjon, mennom 25 og 28 dager, og har tatt eggløsningstest i flere dager før og etter utregnet periode for eggløsning. jeg lurer på om det kan ha noen sammenheng med at jeg ikke har økning i LH nivået at jeg ikke blir gravid, eller om dette ikke har noe å si.

Relevante sykdommer/medisiner: har hatt spiral

Kvinne, 28 år

Svar

Hei.
Det er en spennende periode du er inne i nå, og jeg kan bare ønske deg all lykke til. 60% av alle par som har regelmessig samleie uten prevensjon vil være gravide innen fire måneder, 80% innen et år. Innen to år er over 90% gravide, og de resterende 10% trenger som regel hjelp med å bli gravide.

Når man forsøker å bli gravid, er det viktig å vite når man har eggløsning. Dette fordi man kun har et lite vindu på noen dager i hver syklus hvor man er fruktbar. Dette "fruktbare vinduet" er fire-fem dager før eggløsning og samme dagen man har eggløsning. Eggløsningstester er et godt hjelpemiddel for å finne dette vinduet.
Kort fotalt virker eggløsningstester på følgende måte:
For at et modnet egg i eggstokken skal slippe, er det avhengig av at hormonet LH (luteiniserende hormon) får en topp høy nok. Eggløsningstestene slår ut når nivået av LH kommer høyt nok. Man tar tester flere dager på rad, i en regelemessig syklus på ca 28 dager anbefales det å begynne på dag 10 og teste frem til man har fått positivt resultat og det så blir negativt igjen. Som regel står det fra produsent at man får eggløsning 24-48 timer etter første positive test. Som regel stemmer dette, men man kan også oppleve å få positiv test samme dag, eller dagen etter egglsning. Dette fordi man ikke med sikkerhet kan si "hvor" på LH-toppen man får positiv test. Kanskje er nivået på vei opp, kanskje er det helt på toppen, kanskje er det på vei ned igjen men enda høyt nok til at teste slår ut.

Det var litt utenom det du spurte om da, du lurte på hvorfor du IKKE hadde fått utslag. Dette kan være en annen side av problematikken. Har du tatt testene på kvelden? I motsetning til graviditetstester som man skal ta på morgenen da urinen er mest konsentrert og inneholder mest hCG, skal eggløsningstester tas på ettermiddagen/kvelden. Kroppen produserer mest av LH utover ettermiddagen, nemlig.
Noen kvinner kan også ha veldig kort tidsperspektiv på LH-toppen sin, dvs at det er veldig kort tid du har mulighet til å treffe LH-toppen med en test. Jeg anbefaler deg å teste to ganger om dagen neste syklus for å se om du da får positiv test.

Siden du har relativt regelmessige sykluser vil jeg tro du har eggløning. Sannsynligvis finner den sted 12-16 dager før neste mens starter, antakeligvis ca dag 10-16 etter første blødningsdag i forrige mens med dine sykluser. Sex hver til annen hver dag fra dag 10-20 i syklusen din vil uansett garantere deg at dere treffer blink, om et egg slipper vil det garantert ligge noen spreke sædceller inne i livmoren din og vente på egget.

For å være sikker på at du har hatt eggløsning kan du begynne å måle basal kroppstemperatur. Om du tar tempen hver morgen, til samme tidspunkt etter minst tre timer søvn, som det aller aller første du gjør før du står opp, vil du merke en tempstigning hvor tempen holder seg ca o,5 grader høyere etter eggløsningen har funnet sted. På http://www.fertilityfriend.com finner du et meget godt og gratis program som hjelper deg med tempingen.
På sidene for kvinner som prøver å bli gravide, http://www.snartgravid.com finer du mye god informasjon og et forum hvor du vil finne mange kvinner i samme situasjon som deg.

Spiralens virkning på kroppen din, enten du hadde kobberspiral eller hormonspiral vil nå være ute av kroppen din og ikke lenger påvirke den.
Som tidligere nevnt man må ha en topp i LH for å få eggløsning, og man må ha eggløsning for å bli gravid. Selv om du ikke har fått positive tester, er sjansen for at du har eggløsning ganske stor siden du har regelmessige sykluser. I enhver syklus er sjansen for å bli gravid ca 20-25% selv om man har samleie på optimalt tidspunkt.

Har dere ikke blitt gravide innen et år med prøving anbefaler jeg deg å ta kontakt med lege for å undersøke om det er en grunn til det. De vanligste årsakene til manglende befruktning i par hvor eggløsning finner sted er tette eggledere hos kvinnen eller dårlig sædkvalitet hos mannen. Men som sagt, de fleste er gravide innen et år og dere har enda god tid på dere. Mitt beste råd nyt prøvertiden for det den er verdt. Kos dere sammen med mye god sex og kjæresteliv. Snart er du gravid, dere blir foreldre og ting blir helt annerledes. Nyt den tiden dere har nå, ikke la stress og timing ødelegge den.

Jeg øsnker dere all lykke til videre, og håper du snart opplever å få både positiv eggløsningstest og graviditetstest!