Manglende eggløsning?

Spørsmål

Jeg sluttet med p-piller i oktober -05, etter rundt ti år på ulike merker, og forsøker nå å bli gravid. Syklusene mine er ganske regelmessige, de ligger på rundt 27-28 dager. Etter tre prøveperioder tar jeg denne måneden eggløsningstest, men fikk ikke noe utslag på disse etter å ha forsøkt fra dag 9 til 15 i syklusen. Er det normalt å oppleve å ikke ha eggløsning etter lang p-pillebruk, eller bør jeg gå til legen for å finne ut om det er andre grunner? Jeg er 29 år og har ikke vært gravid før, bortsett fra en MA for sju år siden Kvinne, 29 år

Svar

Hei.
Etter p-pillebruk (lang tid eller kort) opplever enkelte kvinner at det tar litt tid å komme inn i regelmessig syklus igjen. Andre kommer rett inn i sin gamle syklus, uansett hvor lenge de har brukt hormonell prevensjon. Det virker jo på meg som om du har fått tilbake regelmessig syklus.

Tre måneders prøvetid er veldig vanlig. Seksti prosent av alle kvinner som har regelmessig samleie rundt eggløsning er gravide innen 4-6 måneder, 80 prosent innen et år og innen to år er så mange som 90-95% blitt gravide ved naturmetoden. Du har altså tiden og oddsen på din side! Til tross for at jeg inderlig godt forstår hvor frustrerende det er å få mens gang på gang når man vil bli gravid av hele sitt hjerte, er det for tidlig å begynne å tenke at noe er galt. Å optimalisere sjansene ved å finne eggløsningen derimot, er det ingen ting i veien med! Husk at din mest fruktbare periode er de fire siste dagene frem mot, og samme dagen som eggløsningen. Egget lever kun i et døgn, mens sædceller kan leve i kvinnens kropp i flere dager.

For å finne sine fruktbare dager og optimalt tidspunkt for samleie kan man for eksempel gjøre som deg bruke eggløsningstester. Det kan imidlertid være greit å vite et par ting om eggløsningstester
1.)Du kan fint ha eggløsning uten at testene slår ut
2.)En positiv eggløsningstest er ingen garanti for en faktisk eggløsning.

Frustrende? Ja, det kan det være,men brukt riktig (og gjerne sammen med andre ”verktøy” jeg skal fortelle deg om litt lenger ned i svaret) gir de gode antydninger om eggløsning. La meg forklare litt nærmere.

1. Eggløsning kommer når man har en topp i produksjonen av hormonet ”Luteiniserende hormon” (LH). Det er LH testene fanger opp, og kun når de er over et visst nivå. LH er mest konsentrert i urinen på kvelden. Jeg vil derfor anbefale deg å teste om kvelden.
Noen tester er mer sensitive enn andre, og akkurat som med graviditetstester kan det også variere innenfor samme merke.
Noen kvinner har svært kort periode de har denne LH-toppen. Når man bare tester en gang om dagen, kan man derfor faktisk gå glipp av den. Selv om du har bare hatt negative tester, kan du allikevel altså fortsatt ha hatt eggløsning. Siden du har hatt en syklus du bare testet negativt vil jeg anbefale deg neste syklus å teste de samme dagene, men to ganger om dagen.
Eggløsningstester er dyrt, så om du ikke allerede har gjort det anbefaler jeg deg å kjøpe billige på nettet. Det finnes både norske og danske sider som selger billige og bra tester, både eggløsningstester og graviditetstester. Et raskt søk på Google el.l. vil sikkert gi deg flere.

2. Som sagt tester eggløsningstestene etter toppen av LH-produksjonen. Det vil si at de slår ut når nivået er høyt nok. Noen ganger kan man få høyt nok nivå LH og ha alle tegn på at EL er på gang, uten at egget faktisk slipper. På en måte prøver kroppen å få til en eggløsning, men klarer det av en eller annen grunn ikke. Vanligvis vil egget da slippe noen dager senere, men en sjelden gang opplever man at man ikke har eggløsning. Enten bare den måneden eller i sjeldne tilfeller ikke i det hele tatt.

Eneste virkelig sikre metoden du kan bruke hjemme for å være sikker på at du har/har hatt eggløsning er å måle basal kroppstemperatur. Det gjør du ved å måle temperaturen din hver eneste morgen, til samme tidspunkt etter minst tre timers sammenhengende søvn og samme stedet (enten munnen, i endetarmen eller i skjeden). For å få et mest mulig nøyaktig resultat er det best å bruke et tempmål med to desimaler.
Tempen fører du inn i en kurve. Dagene etter eggløsning vil tempen stige og legge seg på ca en halv grads høyere nivå enn gjennomsnittelig temperatur før eggløsning.
Det finnes gode og gratis dataprogrammer på nett som hjelper deg, hvor du kan føre inn temperaturen og de analyserer og forteller deg når eggløsningen mest sannsynlig fant sted. De jeg synes er enklest i bruk finner du på http://www.fertilityfriend.com og http://www.ovusoft.com. På disse sidene vil du også finne masse god informasjon om det å prøve å bli gravid.

Ulempen med tempingen er at den forteller deg ikke når du skal ha EL, den forteller deg bare at eggløsningen har vært. Allikevel har det god verdi. Etter noen sykluser (dersom du ikke skulle bli gravid snart) vil du se et mønster i syklusene dine, og du vil vite sikkert om du har eggløsning. Fasen etter eggløsning er også ganske konstant med mellom 12-16 dagers lengde. Når du vet når eggløsningen har vært, vet du også nøyaktig når mensen kan ventes eller du kan teste. Smart, hva?

Får så å finne ut når eggløsningen kommer kan du i tillegg til eller i stedet for eggløsningstestene kjenne på livmorhalsen din. Er den høyt oppe i skjeden din så du knapt kan nå den, og gjerne så myk at du kan få en fingertupp inn i den er det tegn på at du er i en fruktbar periode. Følg også med på utfloden din. Når den blir tynt, gjennomsiktig slim som egghvite er du mest sannsynlig noen dager unna eggløsningen og i en fruktbar periode. Om su klikker deg inn på siden http://www.pernille.info vil du finne masse god informasjon om alt jeg har nevnt her.

For å oppsummere det er godt mulig du har eggløsning selv om testene ikke fanget det opp denne syklusen. Mest sannsynlig har du hatt eggløsning 12-16 dager før mensstart, altså mellom dag 10-12 og 16-17. Fortsatt har dere god tid på dere til å prøve før det er nødvendig med ytterligere undersøkelser. Det er vanlig at man prøver på ”gamlemåten” selv i et års tid før man evt søker hjelp i form at utredning for ufrivillig barnløshet.

Sannsynligvis kommer dere til å bli gravide snart. Jeg ønsker deg og din partner all lykke til fremover!