Mangel på Mercilon, hva gjør jeg?

Spørsmål

Hei!
Grunnet mangelsituasjon på prevesjonsmiddelet Mercilon er det dessverre tomt på mange apotek i landet.. Jeg har i dag (søndag 15 januar) tatt sukkerpille nr.2 på brettet. Skal etter planen starte opp med de aktive pillene lørdag 21 januar. Etter det jeg har forstått vil ikke Mercilon være tilbake i hyllene på apoteket før tirsdag 24 januar.. Det vil jo da si at det går hvertfall 3 dager der jeg ikke har mulighet til å ta pillene. Spørsmålet mitt er: hva gjør jeg når jeg får hentet Mercilon 24 jan? Skal jeg starte opp med pille nr. 1 på brettet, eller pille nr 4 som jeg i utgangspunktet skulle tatt? Skal jeg isåfall kaste pille nr 1, 2 og 3 da? Det står mye på nett og jeg blir ikke helt klok på dette :-) Har alltid vært svært nøye med å ta pillene til samme tid hver dag. Har aldri glemt en eneste pille.. I pakningsvedlegget til Mercilon står det bare at man skal kontakte lege dersom man har "glemt" flere enn en pille. Jeg har brukt Mercilon i snart 7 år, og har tatt jevnlige helsesjekker mtp at det gir økt sjanse for blodpropp. Jeg synes de funker godt for meg. Mtp graviditet er dette uktuelt siden det er lenge siden sist jeg hadde samleie.
På forhånd takk :-)

Svar

Hei.
Dette er en situasjon som mange opplever nå om dagen!!
Det anbefales å gå over til Marvelon som er nesten helt likt Mercilon. Det kan du få resept på av din fastlege, eller du kan kontakte ungdommens helsestasjon (jordmor eller helsesøster)for å få resept. Marvelon er omtrent det samme innhold av hormoner som Mercilon, men har litt høyere innhold av østrogen. Da kan du bruke disse tablettene til du får Mercilon igjen.
Det er jo ikke sikkert at Mercilon er i butikkene allerede den 24.januar. Så for å unngå muligheten for graviditet er det best å fortsette med tabletter, da altså Marvelon, og slik være sikker på å ikke bli gravid.
Hvis du venter og tar en pause til tablettene kommer vil du kanskje kunne få en ekstra-blødning. og kroppen vil være "ren" før du får begynt med nye tabletter. En anbefaler å unngå pauser siden det er i oppstarten av nytt brett at en kan få flest bivirkninger.
Dette er anbefalninger fra Sex og samfunn, som jeg har fått opplyst. Og håper at det hjelper deg videre.
Jeg kan på det varmeste anbefale deres sider på nett. Hvor det finnes oppdatert informasjon og masse vis av informasjon som er sikker og ordentlig! Og mange svar på allerede stilte spørsmål.
Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-