Kosttilskudd for gravide

Spørsmål

Hei! Jeg er gravid i uke 38 og har syntes dette med vitaminer er veldig vanskelig. Noen sier man bør ta mens andre ikke. Jeg tok folat 400 mcg de første 3 månedene og har også brukt høykonsentrert omega 3 uten A og D vitamin.
1 kapsel inneholder her:
Konsentrert fiskeolje 1000 mg
Hvorav omega-3 624 mg
EPA 304 mg
DHA 215 mg
DPA 25 mg
Her har jeg tatt 2 kapsler til dagen(anbefalt for voksne er 1-4 kapsler daglig) og Nycoplus oppgir at disse kan brukes av gravide men kan dette ha gitt for mye?
Siden jeg ikke har fått i meg tilstrekkelig med melk tror jeg og har operert endel i beinene (hofte, kne og lårhals) har jeg tatt et tilskudd på 500 mg kalsium daglig med tilsatt vitamin D 5 mcg. Er det skadelig å ta hvis man en dag spiser melkerik kost?
Dette har jeg brukt hele svangerskapet.
Tidlig i svangerskapet tok jeg også 10 mcg D vitamin i tillegg men kuttet dette ut etter noen måneder for jeg så at dette tilsammen med kalsium m/ vitamin D var over anbefalt grense for gravide. Jeg har lest at gravide har økt behov for vitamin D og kalsium. Altså var jeg en tid oppe i 15 mcg og er bekymret for dette.
Jeg er i utgangspunktet redd for å få i meg "for mye" og er skeptisk til kosttilskudd men er allikevel redd jeg kan ha fått i meg for lite vitaminer. Det er ikke godt å vite hva man trenger.
Jeg spiser nokså variert tror jeg. Litt melkeprodukter, kjøtt, noe grønt, frukt og makrell i tomat og leverpostei på skiven.
Hva anbefaler du jeg bruker videre og når jeg skal amme?
Som sagt er disse vitaminene brukt i hele svangerskapet bortsett fra totalt 15 mcg vitamin D i begynnelsen av svangerskapet. De siste månedene har jeg kun fått i meg 5 mcg D vitamin som tilskudd.

Svar

Hei.

Jeg forstår godt at du har fått den oppfatningen at dette med vitaminer og tilskudd m.v. under svangerskapet er vanskelig, for det sitter jo et hav av selvoppnevnte "eksperter" der ute.
Men virkeligheten er faktisk stikk motsatt, dette er ikke vanskelig i det hele tatt, snarere tvert imot. Det er heller svært enkelt, se nedenfor.

Jeg velger å forholde meg til seriøse vitenskapelig baserte kostråd, og det anbefaler jeg deg også å gjøre. Da er rådene kvalitetssikret, slik at du velger å følge gode og seriøse råd for ditt barn, og ikke synsing.
Disse rådene (fra Helsedirektoratet) finner du her:

https://helsedirektoratet.no/folkehelse/graviditet-fodsel-og-barsel/graviditet-og-svangerskap/kosthold-for-gravide

Det eneste kosttilskudd som er anbefalt, er folat. I overnevnte anbefalinger kan vi lese:
"Gravide kvinner må være ekstra oppmerksomme på inntaket av folat. Folat forebygger nevralrørsdefekter som blant annet ryggmargsbrokk hos barnet. Kvinner anbefales å starte med tilskudd av 400 mikrogram folat allerede når de planlegger å bli gravide og å fortsette med tilskuddet de tre første månedene av svangerskapet. Inntaket gjennom svangerskapet bør totalt være på 500 mikrogram per dag."

Forøvrig gjelder de samme kostråd for gravide som for ikke-gravide, dvs et variert kosthold, les mer i linken ovenfor.
Jern skal kun brukes etter leges anbefaling, ved påvist mangel og evt for lav blodprosent.

Når det gjelder fiskeoljekapslene du har brukt, så er det ingen fare med det, det kan ikke ha vært for stor dose. Det er et ikke-giftig næringsemne.
Kalsiumtilskuddet og D-vitamintilskuddet du brukte er heller ikke skadelig.

Du er nå redd for å ta for mye, og redd for å ta for lite, men har et variert og sunt norsk kosthold. Da trenger du ikke å ofre dette en tanke mer.
Det å være gravid er som kjent en naturlig ting som naturen har lagt opp slik at det skal gå greit og av seg selv, UTEN behov for industrielt fremstilte produkter og piller og tilskudd, det er det enkle faktum her.
Det enkle er gjort vanskelig, blant annet av de som tjener penger på å selge deg produkter de mener du har bruk for.

Håper det var klar tale, og en lettere vei videre for deg! Lykke til med resten av svangerskapet og fødselen!