Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvor lenge skal en vente på menstruasjon?

Spørsmål

Hei, Jeg er en kvinne på 31år. Sluttet med p-pillen i fjor høst, første menstruasjon etter kom ca 8uker etterpå. Jeg tok da eggløsningstest flere dager og to av dagene var den positiv. Jeg hadde da samleie med min samboer. Det er nå gått 13uker siden siste menstruasjon men jeg har enda ikke fått den på nytt. Har tatt flere graviditetstester men alle har vært negative. Jeg er litt overvektig. Er det noen grunn til å kontakte lege eller skal jeg bare avvente?

Kvinne 31
Svar

Hei, det er ikke greit å gå slik å vente på menstruasjonen når en prøver å bli gravid. Og særlig hvis du har hatt mensen en gang. Vanligvis vil en vente til det har gått ett år etter at en ha sluttet med P-piller, før en kontakter lege, fordi det kan ta litt tid for kroppen å komme igang med mensen etter at en har brukt p-piller. 

I din situasjon vil jeg nok ikke vente så lenge med å få en utredning. Og det er først og fremst pga alderen din. Ikke at du er for gammel, men du har rundet 30 år og det kan gjøre at det kan være litt vanskeligere å bli gravid. I tillegg skriver du at du er litt overvektig, nå vet jo ikke jeg hva du legger i det. Men hvis en har en høy kroppsvekt og dermed en høy BMI, vet en at det kan være vanskeligere å bli gravid. Noen av disse kvinnene kan også slite med PCOS, som er cyster på eggstokkene som gjør at hormonene blir i ubalanse og kan gjøre at f eks mensen uteblir. Dette er ingen farlig sykdom og det er jo slett ikke sikkert at det er det du har. Men hvis du har det , kan du få behandling.

Men hvis det er noe som kan behandles og det kan jo ta tid, er det lurt å ikke vente for lenge. I tillegg kan det være lurt å forsøke å gå ned noen kilo, fordi det kan gjøre det lettere for kroppen å bli gravid. Og det kan jo også ta litt tid.

Du trenger ikke uroe deg, du har god tid og det kan være en enkel forklaring på hvorfor mensen uteblir. Men jeg hadde ikke ventet for lenge før jeg hadde fått en vurdering av lege og evt en henvisning til en gynekolog. Lykke til!!


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-