Gravidsjanse med blødninger?

Spørsmål

Jeg har akkurat vært hos gynekolog, men forstod ikke begrunnelsen for behandling og medisinering, noe jeg håper du kan hjelpe meg med.
Jeg slutter på p-piller for ni mnd siden og vi har prøvd å bli gravide i fem av dem. Jeg oppsøkte gynekolog fordi jeg etter p-pille-slutt har hatt langvarige småblødninger som inntrer ca. fem dager etter eggløsning og som fortsetter helt til mensstart. Selve menstruasjonen varer bare i to-tre dager, og jeg blør lite. Blodprøve viser klar eggløsning og normale hormonverdier. Har fått innvendig ultralyd mtp cyster, men alt fint. Det kan tilføyes at jeg ikke var plaget med småblødninger før og under bruk av p-piller, og at hverken min mor eller søster har hatt problemer med å bli gravide.
Min manns sædprøve fikk konklusjonen: "Redusert fertilitetspotensiale med mulighet til å befrukte partner over tid, hvis hun er svært fertil". Det skyldtes primært dårlig motilitet.
Da dette viste seg, skrev gynekologen ut resept på Pergotime for tre sammenhengende sykluser. Ifølge gynekologen kom preparatet neppe til å ta knekken på småblødningene, men var bare "for å være på den sikre siden".
Det jeg ikke skjønner er hvorfor jeg skal behandles med Pergotime når jeg har eggløsning og regelmessig syklus? Jeg hadde trodd det var min mann som ville få en eller annen behandling (hvis mulig) all den tid alle mine prøver er normale? (Jeg er bekymret for at dette hormontilskuddet vil kunne gi forstyrrelser i syklus eller andre bivirkninger.)
Gynekologen mente at småblødningene ikke har noen innvirkning på muligheten til å bli gravid. Men betyr ikke blødningene at livmorslimhinnen brister? (Kan det finnes andre grunner?) Når blødningene starter bare fem dager etter eggløsning vil vel ikke egget få tid til å feste seg?
Er det ingen måte å bli kvitt slike småblødninger på? Å blø neste halve måneden er, om ikke annet, uheldig både for sexliv og jernlagre.. Bør jeg ta Pergotime-behandlingen eller oppsøke annen gynekolog?

Kvinne, 28 år

Svar

Tar det siste først: Jeg synes du burde få en "second opinion" hos en annen gynekolog. Bor du på Østlandet, vil jeg foreslå henvisning til Kvinneklinikken, Rikshospitalet, eller til et annet Regionsykehus hvis det er nærmere.
Det kan foreligge en faktor hos dere begge. Er enig i at Pergotime virker litt forhastet. Først synes jeg du skulle få foretatt hysteroscopi på en gyn. avdeling. Hysteroscop er et optisk instrument som føres inn i livmoren gjennom livmorhalsen. Undersøkelsen kan avdekke om det finnes forandringer i slimhinnen som forårsaker blødningene dine.
Rikshospitalet vil også kunne finne ut om det er noe å gjøre med din manns sædkvalitet.
Se http://www.rikshospitalet.no/pasientinfo/avdeling.asp?nPubID=2673&nPubID3=2540&nPubID4=2541
Lykke til!