Er jeg helt infertil nå? Overgangsalder neste?

Spørsmål

Er jeg helt infertil nå? Overgangsalder neste?

Jeg fikk barn nr 1 da jeg var 28 år gammel,ble da raskt gravid, nr 2 kom etter 10 mnd prøving da jeg var 33. Da jeg var 35 år begynte vi å prøve på nr 3. Begynte å få korte sykluser (25 dager) og mellomblødninger. Ble utredet like etter jeg fylte 36. Hadde da FSH 10,5, AMH 3,7, en atrofisk eggstokk og 6-7 follikler på den andre eggstokken. Begynte raskt med ICSI (i tillegg lav sædkvalitet). Fikk ut svært få egg, men heldigvis ble jeg gravid på ICSI nr 2. Er nå 37 år og har en 2 mnd gammel baby og er utrolig takknemlig for at jeg tross min lave fertilitet har 3 barn! Nå er jeg imidlertid usikker på om jeg skal regne meg selv som helt infertil. Ønsker ikke flere barn, men synes likevel at det er tungt å tenke på at jeg ikke kan få flere, føler meg gammel og "utgått på dato" før venninnene mine og er redd for plagene som kommer ved overgangsalder. Har ikke hatt hetetokter eller andre symptomer, hatt humørsvingninger, men det har jeg knyttet opp mot andre årsaker. Jeg har hatt noe plager med angst og depresjoner tidligere og vil derfor helst unngå horomonell prevensjon og mannen min vil ikke sterilisere seg. Jeg har pleid å amme lenge og har ikke fått menstruasjonen igjen før etter henholdvis 12 og 14 mnd med de to første barna.
* Kan jeg regne med å gå i tidlig overgangsalder med det utgangspunktet jeg hadde før fertilitetsbehandlingen? Hvor lang tid kan det gå før jeg begynner å merke plager? Må jeg regne med at jeg aldri får tilbake menstruasjon etter ammingen?
* Bør jeg bruke prevensjon? Hvor stor er sjansen for å bli spontant gravid igjen?
* Kan jeg få flere svar ved å måle FSH/LH igjen? Når er det i så fall hensiktsmessig å måle?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og gratulerer med barn nummer tre. Så godt å høre at du lyktes på ditt andre ICSI forsøk.
Utifra det de opplysningene du gir tror jeg nokså sikkert du vil få eggløsninger og menstruasjon tilbake igjen når du slutter å amme. Det er stor variasjon fra den ene kvinnen til den andre på hvor raskt fertiliteten avtar. Den tiden det tar fra man får sitt siste barn, til man når overgangsalderen er i gjennomsnitt ti år. Men igjen her er det store variasjoner. Dersom det er viktig for deg å ikke bli gravid nå og du ikke ønsker å bruke hormonell prevensjon kunne kanskje kobberspiral være et alternativ? Selv om du ikke har fått mens tilbake før etter 12-14 mnd med de to første, er det ingen garanti for at det samme skjer nå. En annen ting er at den første eggløsningen kommer før mensen. Derfor råder jeg deg til å bruke prevensjon dersom du ikke ønsker å bli gravid på nytt.
Det har liten verdi å måle hormonverdier nå som du ammer. Kroppens hormonutskillelse av FSH og LH vil være påvirket av ammingen og vil derfor ikke gi særlig mye informasjon.
Jeg kan ikke gi deg en eksakt sannsynlighet på om du kan bli gravid, men råder deg til å være på den sikre siden for å unngå å komme i en uønsket situasjon da dette som sagt kan skje.
Mine råd vil derfor være: - nyt tiden med den lille. Du er ikke "gått ut på dato" som du skriver. - ikke ta bekymringene på forskudd, men når de kommer og det aller meste av plager knyttet til overgangsalder finnes det gode råd for.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn