Barn før 30 år?

Spørsmål

Hei!
Jeg er en jente på 28, ferdig utdannet og i full jobb som jurist - en lang utdannelse! Pga mine prioriteringer rundt karriere og utdannelse, har jeg ikke engang vurdert å stifte familie. Men nå siste året har jeg hatt fast følge, og vi har så vidt begynt å se for oss en fremtid sammen. Men mine venninner påstår at jeg må/bør få barn får jeg er 30, stemmer dette??

En annen ting er at fra jeg fra 15 til 22 led jeg av spiseforstyrrelser, først anoreksi, siden bulimi, og var uten mensturasjon i 1-2 år. (Er frisk nå, takket være et fantastisk støtteapparat!)Hvor mye vil dette si hvis jeg ønsker å bli gravid?

Kvinne, 28 år

Svar

Hei!

Du er nok ikke alene om å lure på dette! Kvinner har de siste tiårene heldigvis planlagt lengre og lengre karrierer, med lange utdannelser. Dette er selvfølgelig positivt, og det er svært mange som ikke får barn før etter endt utdannelse, og gjerne etter at de er 30 år. Det er ingen medisinske problemer knyttet til dette, selv om det nok er en forestilling hos mange mennesker om at barn skal "produseres" før fylte 30. Grunnen til dette kan være at risiko for komplikajsoner og medfødte kromosomfeil øker noe med alderen, men denne risikoen er ikke signifikant før nærmere 38-40 år.

Hvis du nå er frisk av spiseforstyrrelsene dine er jeg helt sikker på at de ikke vil gi deg problemer med å bli gravid eller gjennomføre svangerskap.

Lykke til med karriere og eventuelt svangerskap!!!