Avslutte amming for å bli gravid med nummer 2?

Spørsmål

Hei, jeg har en jente på 9 mnder, ammer fortsatt (ca 8 ganger om dagen med et nattopphold på 8 timer). Ønsker å bli gravid igjen. Jeg har fått utskrevet pergotime (dobbel kur) som jeg skal ta når jeg har sluttet å amme.

Vi vil gjerne ha to tette.Jeg ønsker ikke egentlig å slutte å amme, men regner med jeg må gå på pergo for å få til baby nr 2 (nr 1 ble til med 6 måneder på pergo og 2 år prøving).

1. Jeg har ikke fått mensen igjen. Jeg lurer derfor på om jeg kan ta provera for å få igang mensen igjen etter ammeslutt, eller om jeg kan starte rett på å ta pergotime når jeg har sluttet å amme (altså uten å ha mensen)? hvis ikke - hva er årsaken til at jeg må blø før jeg tar pergo?

2. Jeg har planlagt å slutte å amme ila 14 dager, er dette tilstrekkelig tid? (jeg har hatt brystbetennelse og abscess i begynnelsen av ammingen)

3. Dersom jeg skulle bli gravid raskt, kan jeg begynne å amme min 9 mnder gamle jente igjen som gravid? (som sagt vil jeg ikke slutte og kunne godt tandemammet).

Til opplysning er det å slutte å amme noe jeg gruer meg fælt til, min datter er fullstendig puppegal og jeg som tidligere har lidd av spiseforstyrrelser har fått et veldig annet liv etter at jeg begynte å amme.

4. Min bmi er 18,6, jeg er klar over at dette er litt lavt, men jeg er flink til å ha mye fett i kostholdet da jeg har lest meg til at dette hjelper på fertiliteten (nøtter, avokado, fet fisk og fete meieriprodukter). Tror du kroppen vil godta at jeg veier en smule for lite når den skjønner at det er nok av mat for å bli gravid eller må jeg opp i vekt?

5. Eggløsningsslim. Jeg har hver dag noe som minner om dette, bare mer hvitt. Etter samleie kommer det i et døgn etterpå mer el-slim som minner om eggehvitte, jeg forstår ikke hvorfor jeg har dette, om kroppen prøver på eggløsning eller hva den holder på med. det virker som om cervixen også er mer åpen etter samleie - er dette mulig?

Hilsen utålmodig mamma:)

Svar

1.Du har ikke fått mens tilbake etter fødsel. Dette skyldes at så lenge du ammer så tett vil det produseres et hormon som heter prolaktin. Dette hormonet hemmer modning av egg og eggløsning/mens uteblir. Når du er ferdig med å amme kan du ta provera for å fremskynde en blødning. Det vil da vise seg om det er slimhinne som er oppbygget og som trengs å blø ut. Dersom det er en slimhinnen som er fortykket er det anbefalt at man har en en blødning for å skape ny slimhinne.

2.Det er du og dere som sammen må finne ut når tiden er inne for å avslutte amming og det vil være ulike motivasjoner for å stoppe amming. Vær imidlertid litt obs på risiko for ny brystbetennelse dersom du stopper brått fra å amme åtte ganger om dagen. Noen anbefaler en gradvis nedtrapping, men her kan du kanskje få litt råd hos jordmor på helsestasjonen om hvordan avvenning kan gjøres.

3 og 4.Noen vil kunne opprettholde eller ta opp igjen ammingen ved graviditet. Etter det jeg vet er ikke det uheldig for noen av partene gitt at mor har tilstrekkelig tilgang til alle næringsstoffer, sporstoffer og vitaminer. Men vær obs på at det ikke er gitt at melkeproduksjonen kommer igang igjen mens du er gravid. Dersom du gruer deg veldig til å slutte med å amme kan det kanskje være en ide å gå noen runder til på å avgjøre om tiden er inne. Det er fordeler og ulemper med det aller meste her i livet og det gjelder også hvor tett man ønsker sine barn skal være i alder. Som du vet er det naturlig at det kan ta litt tid før neste graviditet inntreffer, men prøv å ikke la dette bli et ekstra press på deg selv med tanke på å bli gravid.
Din BMI er lav, det viktigste er imidlertid at du er i god ernæringsstilstand og i bra form. Det er flere som har slitt med spiseforstyrrelser som opplever amming som ekstra positivt da dette også "tømmer" kroppen for kalorier. Her er det nok viktig å finne en harmonisk balanse samt skille på hva som er hva. Jeg kan ikke si at du må opp i vekt eller ei, til det kjenner jeg din situasjon for dårlig.

5. Hormonene er endret når du ammer og ettersom mens ikke er kommet tilbake er det nok ikke det klassiske eggløsningsslimet du har. Eggløsning kommer ca 14 dager før mens og det klassiske slimet varer bare noen få dager. Din livmorhals/cervix åpner seg neppe nevneverdig etter samleie, men slimet blir gunstig for spermiene i svømme i når man befinner seg rundt eggløsning.

Ønsker deg lykke til og håper du ble litt klokere av dette.