Amfetamin og gravid

Spørsmål

Hei. Jeg er gravid i uke 6, har time til medikamentelle abort på tirsdag. Skal ta en tabelett hjemme nå på søndag. Men jeg må innrømme jeg er litt usikker nå. Det er en komplisert situasjon da barnefar står midt i en skilsmisse. Jeg har tre barn fra før, den yngste er 10 år. Det som også er problemet er at jeg har brukt litt amfetamin for å gå ned i vekt. Har brukt det en til to ganger i uka alle disse ukene. Eller til uke 5, da jeg fant ut at jeg var gravid. Er redd dette har skadet fosteret. Barnefar ønsker jeg tar abort da han ser for seg ett liv hvor vi skal reise mye og oppleve nye ting. Jeg er litt usikker på hans hensikter og er redd han bare er redd konen skal finne det ut. De skal separeres om en mnd. Jeg er 38 år og vet at om jeg vil ha flere barn er jeg snart på grensen aldersmessig. Jeg bor i enebolig med mine tre barn, har fast jobb og ordnede forhold. Har aldri brukt stoff. Dette var bare i desperasjon for å gå ned noen kilo litt fortere. Har mye tanker nå. Tenker at dette klarer jeg om så var, alene. Trenger ikke engang oppgi far sitt navn om han ikke ønsker. Tenker at han kanskje ikke engang kommer til å skille seg. Jeg og han har hatt ett forhold i tre år. Han vet ingenting om amfetaminen. Men det viktigste, tror du det er skader på fosteret?

Kvinne 38
Svar

Hei! Det foreligger lite dokumentasjon på skadevirkninger ved bruk av amfetamin under tidlig graviditet. Naturlig nok er det vanskelig å utføre. Imidlertid har man ikke sett skader ved enkelthendelser som er fulgt opp. Jeg ville derfor ikke tatt dette til grunn ved vurdering abort eller ikke. Sannsynligvis vil dette gå helt fint. De andre forhold som du sikkert tenker veldig mye på er vanskeligere å gi deg noe svar på. Du må kjenne etter og kanskje diskutere med noen som står deg nært? Jeg er sikker på at du vil klare dette helt utmerket om du bestemmer deg for å fullføre svangerskapet. Livet består av mange store valg, hvor en må veie for og imot. Bruken av amfetamin er ihvertfall ikke noe som skal konkludere med abort.