Graviditetstest - slik virker den

Kan jeg stole på at en negativ eller positiv graviditetstest viser riktig resultat?

GRAVIDITETSTEST: Graviditetstester kan kjøpes på apotek og i dagligvarebutikker. Det koster mellom 100 og 200 kroner for en test, avhengig av hvilket merke du kjøper. Foto: NTB Scanpix/TT NYHETSBYRÅN
GRAVIDITETSTEST: Graviditetstester kan kjøpes på apotek og i dagligvarebutikker. Det koster mellom 100 og 200 kroner for en test, avhengig av hvilket merke du kjøper. Foto: NTB Scanpix/TT NYHETSBYRÅNVis mer

Er jeg gravid eller ikke? Mange er usikker på når en graviditetstest viser sikkert resultat.

– En graviditetstest virker ved å måle et hormon som skilles ut i urinen og som kroppen lager når man er gravid. Dette kalles for humant choriongonadotropin (HCG), sier Trine Aarvold, lege ved Sex og Samfunn.

Du kan tidligst ta en graviditetstest tre uker fra du hadde ubeskyttet sex.

– Det er fordi det tar noe tid fra befruktning til kroppen starter med å lage dette hormonet, og enda litt tid til det er nok hormoner til å se det på testen. I tillegg kan sædceller leve opptil en uke i kvinnen, slik at befruktningen kan skje flere dager etter at man har hatt samleie, forklarer Aarvold.

LES OGSÅ: Anbefaler ikke naturlig prevensjon

LES OGSÅ:
Gravid uke for uke

Gravid uke for uke

Testet for tidlig?

Hvis du tester for tidlig kan du ikke stole på en negativ test, men du kan derimot stole på en positiv test - selv om den er tatt tidlig.

– Du kan derfor ta en test tidligere enn tre uker, men det er da viktig å gjenta denne testen hvis den er negativ, råder Aarvold.

En positiv test kan du nesten alltid stole på og ved positivt resultat er det heller ikke nødvendig å ta en ny test.

– En negativ test er veldig sikker om det har gått tre uker, sier Aarvold.

Hun forteller at sikkerheten på testene varierer fra merke til merke:

– Noen angir at de kan påvise graviditet mye tidligere, men man anbefaler å ikke stole på testen før det har gått tre uker fra man hadde ubeskyttet samleie, sier Aarvold.

LES OGSÅ: Innbilt svangerskap - pseudocyesis

FØLG BRUKSANVISNINGERN: Du kan utføre testen selv ved å tisse på testpinnen.  Foto: Scanpix Denmark
FØLG BRUKSANVISNINGERN: Du kan utføre testen selv ved å tisse på testpinnen. Foto: Scanpix Denmark Vis mer

Falsk positiv graviditetstest

Det finnes imidlertid noen tilfeller hvor testen kan være falsk positiv.

– Hvis du nettopp har vært gravid, eller hatt en abort så kan testen være falsk positiv i opptil fire uker etterpå. Det er fordi det tar tid før kroppen kvitter seg med hormonet. Det finnes også noen andre tilstander hvor man får HCG uten å være gravid, men det er sjeldent, påpeker Aarvold.

Det finnes mange varianter av graviditetstester, og hvor lang tid det må gå før testen kan avleses varierer fra test til test. Testresultatet bør avleses etter så mange minutter som produsenten opplyser i bruksanvisningen. En test som blir liggende kan også føre til at en negativ test blir falsk positiv.

LES OGSÅ: Alt om angrepille (nødprevensjon)

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Må graviditetstesten tas om morgenen?

Spiller det egentlig noen rolle om testen tas på morgenen eller ikke? Det kommer litt an på hvor langt du har kommet i graviditeten.

– Du må ikke ta testen om morgenen, men morgenurinen er mer konsentrert enn resten av dagen. Det betyr at det er mer av HCG i urinen om du er gravid i morgenurinen, og derfor større sannsynlighet for å få en positiv test om man tester tidligere enn tre uker, forklarer Aarvold.

Hvis du tester etter tre uker skal det være nok hormon i kroppen til at du vil få utslag på testen selv om du ikke har morgenurin.

LES OGSÅ: Derfor kan du bli gravid til tross for angrepille

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Marit Karlstrøm

Marit Karlstrøm

JORDMOR

Send inn spørsmål

Er graviditetstest den sikreste måten å fastslå graviditet?

Hvis graviditetstesten er positiv, kan du være ganske sikker på at du er gravid. Da bør du kontakte lege for å få bekreftet svangerskapet og få veiledning videre.

– Man gjør ikke noe mer hos legen ved første konsultasjon enn å ta en urinprøve. Er det noen grunn til at man er usikker, kan du bli henvist til ultralyd hvor man kan se foster. Det er ikke noe man kan se før det har gått flere uker. Man kan også måle HCG i blod, sier Aarvold.

Hun anbefaler å alltid ta graviditetstest etter å ha brukt nødprevensjon/angrepille.

– Det er fordi det ikke alltid virker. Mange jenter tror at angrepille er 100 prosent sikkert, men det er det absolutt ikke, påpeker Aarvold.

Nødprevensjon virker ved å forskyve eggløsningen, men hvis eggløsningen allerede har funnet sted, kan kvinnen bli gravid til tross for nødprevensjon.

LEGEN SVARER: – Kan jeg stole på graviditetstester?

Gravid, men hvor langt er du på vei?

Hvis graviditetstesten er positiv, men du er usikker på hvor lenge du har vært gravid, kan du finne det ut ved å finne ut når du hadde menstruasjon sist.

Den første dagen i din forrige menstruasjon regnes som den første dagen i graviditeten - dette brukes for å faststette termin. Når du regner hvor mange uker det er siden første dag i din siste menstruasjon, har du svaret på hvor mange uker det er siden du ble gravid, ifølge Sex og Samfunn.

Har du spørsmål om svangerskap, fødsel eller barseltid? Ta kontakt med vår jordmor Marit Karlstrøm.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-