8 tips for å bli raskere gravid

Det å bli gravid har du egentlig lite kontroll på, men det er noen ting du kan gjøre for å øke sjansen. Les gynekologens råd.

GRAVID: Alder er den viktigste faktoren for hvor rask du blir gravid.  Foto: NTB Scanpix
GRAVID: Alder er den viktigste faktoren for hvor rask du blir gravid. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ønsker du å bli gravid, må du regne med å vente noen måneder før det klaffer. Ofte kan tiden fra man planlegger et barn, til man faktisk blir gravid, oppleves som lang.

Det generelle rådet er å søke utredning etter ett år ved prøving, men det er visse tiltak du kan gjøre selv for å øke sjansen for en graviditet.

Alder en viktig faktor for hvor lang tid det tar å bli gravid

- Det grunnleggende er alder, og økende alder er den desidert viktigste årsaken til at det tar lang tid å bli gravid, sier Nicolai Holst, gynekolog og spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Fertilitetssenteret i Oslo.

EKSPERT: Nicolai Holst, gynekolog og spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Fertilitetssenteret i Oslo. Foto: NTB Scanpix
EKSPERT: Nicolai Holst, gynekolog og spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Fertilitetssenteret i Oslo. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er Hans Ivar Hanevik, avdelingsleder ved Fertilitetsavdelingen Sør i Porsgrunn, enig i. Han har tidligere fortalt til Lommelegen at alle kvinner er født med et visst antall egg, og at en jentebaby begynner å bruke av eggstokkreserven når hun blir født.

- Eggstokkreserven faller fra fødselen og utover. Hos noen er denne allerede svært lav i 30-årene. Hos kvinner med lav eggstokkreserve er dessverre sjansen for genetiske feil på de gjenværende eggene større, og dermed vil ikke embryoet feste seg eller det ender med en tidlig abort, sier Hanevik.

Han presiserer at kvinner med lav eggstokkreserve vil kunne bli gravid og få friske barn. - Men kvinnen vil kunne oppleve at veien er lang for å få det barnet hun ønsker seg.

Ifølge Hanevik er det biologisk sett best å bli gravid tidlig i 20-årene. - Imidlertid er det flere samfunnsmessige årsaker til at kvinner føder senere enn det som biologisk er ideelt.

Søk tidlig hjelp

I noen tilfeller bør man søke tidlig hjelp for å bli gravid. Dette gjelder ifølge Holst hvis:

- Selv om man er ung, bør man ikke vente for lenge med utredning hvis det er åpenbare årsaker til at det kan være vanskelig å bli gravid, sier Holst.

RØYK: Du bør holde deg langt unna røyken. Slutter du har studier vist at du dobler sjansen for å bli gravid.  Foto: NTB Scanpix
RØYK: Du bør holde deg langt unna røyken. Slutter du har studier vist at du dobler sjansen for å bli gravid. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Stump røyken - bli raskere gravid

Ifølge Nicolai Holst øker du sjansen for å bli gravid hvis du stumper røyken.

- Du bør holde deg langt unna røyken. Slutter du har studier vist at du dobler sjansen for å bli gravid. Hvis du røyker reduseres muligheten for befruktning og graviditet, sier Holst.

Det er ikke gjort studier på snusbruk og befruktning, men ifølge Holst kan man anta at sjansen også reduseres ved snusbruk.

Mindre kaffe

Reduser koffeininntaket.

- Overdrevet inntak av kaffe (koffein) reduserer sjansen for å bli gravid. Maks to kopper daglig, sier Holst.

KOFFEIN: Redusere inntaket av kaffe hvis du forsøker å bli gravid.  Foto: NTB Scanpix
KOFFEIN: Redusere inntaket av kaffe hvis du forsøker å bli gravid. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Eggløsningstester

Ifølge Holst er sjansen størst for befruktning fire til fem dager før eggløsning. Det er derfor viktig å kjenne sin egen syklus og ikke stole blindt på eggløsningstester.

- Det er greit å ta slike tester, men allerede dagen etter eggløsning synker sjansen for befruktning betraktelig. Når en eggløsningstest gir utslag er det allerede lovlig sent.

KJENN DIN EGEN SYKLUS: Sjansen er størst for befruktning fire til fem dager før eggløsning. Foto: NTB Scanpix
KJENN DIN EGEN SYKLUS: Sjansen er størst for befruktning fire til fem dager før eggløsning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ha samleie minst annenhver dag

For å bli gravid må man selvfølgelig ha samleie – jo mer jo bedre.

- Øve og øve, ellers går det dårlig. Minst annenhver dag. Sædkvaliteten blir dårligere hvis mannen ikke har utløsning på 6-7 dager. Da går bevegeligheten til sædcellene ned, sier Holst.

Normal vekt

Er du overvektig eller undervektig reduseres sjansene for å bli gravid.

- Det er viktig å tilstrebe normalvekt. Dessuten vil overvekt drastisk øke komplikasjoner i svangerskapet, sier Holst.

Ikke stress

- Ikke stress, men det er selvsagt lettere sagt enn gjort, sier Holst.

Han anbefaler å ha et avslappet forhold til det å forsøke å bli gravid.

- Bruk sunn fornuft. Husk at du ikke har kontroll på dette i det hele tatt, her er det naturen som rår og ikke en selv. Det kan være vanskelig å godta, men det er viktig at man innser dette, sier Holst.

Myter du ikke skal høre på

Er noen stillinger bedre enn andre? Øker man sjansen ved å ligge i ro etter samleie? Beina opp?

- Det er totalt meningsløst og bare fjas, forteller Holst.

Kan man ha for ofte samleie og dermed ødelegge kvaliteten eller mengden?

- Det er meningsløst å spare. Sædkvaliteten blir dårligere hvis mannen ikke har utløsning på 6-7 dager, sier Holst.

Har du et spørsmål? Send inn ditt spørsmål til en av våre leger her.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer