Slimpropp

Mange gravide blir bekymret når «slimproppen løsner», er det grunn til det? Og er løsning av slimpropp et tegn på at fødselen er i gang?

BLOKKERER PASSASJEN: "Slimproppen" beskytter fosteret gjennom blokkering av mormunn og livmorhals.
BLOKKERER PASSASJEN: "Slimproppen" beskytter fosteret gjennom blokkering av mormunn og livmorhals. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

«Slimproppen» er et mye omtalt begrep i forbindelse med fødsel. Det beskriver en plutselig økning, eller «klump», av vaginal utflod hos gravide i slutten av graviditeten.

Les også: Tegn på at fødselen begynner

Hva er slimproppen?

Slimproppen er en samling av tykt sekret fra livmorhalsen. Den inneholder også noe overflødig materiale fra livmor og slimhinner (blant annet døde celler og filtrat fra en komponent av blod). Sekretet tetter passasjen mellom øvre vagina og livmor (mormunn og livmorhals). Slimet skiller seg fra vaginal utflod hos ikke-gravide kvinner ved at det er tykkere og i større grad beskytter mot oppadstigende infeksjoner.

Infeksjoner under graviditet

Med oppadstigende infeksjoner menes infeksjoner som oppstår etter at bakterier har beveget seg oppover en anatomisk struktur. Det fører ofte til mer alvorlig sykdom jo lengre infeksjonen får spre seg før immunsystem eller medisiner stopper spredningen. En vanlig oppadstigende infeksjon er urinveisinfeksjon. Her sprer bakterier seg, ofte fra endetarmen, til urinrøret. Om infeksjonen sprer seg til blæren kaller vi det nedre urinveisinfeksjon, eller «blærekatarr» (cystitt). Om infeksjonen sprer seg videre oppover uretrene til nyrene heter det nyrebekkenbetennelse. Videre spredning når blodbanen og omtales da som «urosepsis», - en blodforgiftning på grunn av nyrebekkenbetennelse. Ved graviditet er man særlig bekymret for oppadstigende infeksjon fra vagina (skjedebetennelse: vaginitt), gjennom livmorhals og opp til livmoren (endometritt). Betennelse i livmoren gir risiko for både mor og foster og kan medføre for tidlig fødsel.

Slimproppens forsvar mot infeksjoner

I tillegg til å fungere som en mekanisk blokkasje har det tykke vaginalsekretet under graviditet flere immunforsvar-funksjoner. Det inneholder blant annet makrofager (celletype som «spiser bakterier») og antistoffer (proteiner som nøytraliserer og/eller merker antigener for kroppens øvrige forsvar).

Hva betyr det at slimproppen løsner?

Mot slutten av graviditeten vil mormunnen utvide seg. Utvidelsen kan medføre at hele eller deler av dette tykke sekretet løsner og kommer ut som vaginal utflod. Ikke alle merker en slik økt utflod. Slimet kan være klart, rosa, eller ha noe synlig blod. Løsning av slimproppen kan tyde på begynnende fødsel, - hvis det skjer samtidig med andre tegn som kramper, sammentrekninger og trykkfølelse. Alene er ikke løsning av slimproppen et tegn på at fødselen er i gang, men er du i tvil ta kontakt med fastlege, jordmor eller lokal fødeavdeling.

LES MER: Tegn på at fødselen begynner

EKSPERT: Lege, gynekolog og spesialist i fosterdiagnostikk Francesco D'Antonio. Foto: Privat.
EKSPERT: Lege, gynekolog og spesialist i fosterdiagnostikk Francesco D'Antonio. Foto: Privat. Vis mer

Ingen grunn til å skynde seg til sykehus

Francesco D'Antonio er Lege, gynekolog og spesialist i fosterdiagnostikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge, han har følgende råd:

- Slimproppen har en viktig funksjon som både mekanisk og immunologisk barrière. Slik beskytter den mot infeksjoner som potensielt kan skade graviditeten, det vil si økte risikoen for prematur fødsel, prematuritet, lav fødselsvekt og innleggelse på nyfødt-intensiv. Når fødselen nærmer seg så kan tap av slimproppen indikere at fødselen er i ferd med å starte, - men tidspunktet fra proppen løsner til fødselen begynner er høyst variabelt. At slimproppen løsner er derfor ingen grunn alene til å skynde seg til sykehus, man kan vente til riene begynner.

Noen kvinner opplever mye slim allerede i andre og tidlig i tredje trimester.

- Tap av noe slim i andre og tredje trimester kan være helt normalt, men hvis det skjer gjentatte ganger så er det best å kontakte jordmor eller fastlege for å utelukke en infeksjon.

D'Antonio forteller at slimproppen kan også inneholde noe blod, uten at det er grunn til bekymring:

- Tap av slimproppen kan medføre mindre blødning, uten at det er grunn til bekymring. Det er et vanlig tegn på de fysiologiske endringene av livmorhalsen, - du kan si at kroppen forbereder seg på fødselen. Men hvis man får en større blødning vil jeg anbefale at man tar kontakt med jordmor, fastlege eller drar direkte til sykehus.

Kilder:

  1. Becher, N. Waldorf, K. A. Hein, M. and Uldbjerg, N. (2009), The cervical mucus plug: Structured review of the literature. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, 88: 502-513. doi:10.1080/00016340902852898
  2. Lockwood, C. Uptodate: Preterm labor: Clinical findings, diagnostic evaluation, and initial treatment. 2018.
  3. Funai, F. Norwitz, E. Uptodate: Management of normal labor and delivery. 2018.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer