NIPT

NIPT er en risikofri blodprøve som kan påvise kjønn og down syndrom hos fosteret. Ikke alle gravide i Norge får tilbud om testen.

NIPT: Kun noen utsatte grupper får tilbud om NIPT-testen. Mange nordmenn reiser derfor til utlandet for å ta den. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NIPT: Kun noen utsatte grupper får tilbud om NIPT-testen. Mange nordmenn reiser derfor til utlandet for å ta den. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Hva er NIPT?

NIPT (Non-invasiv prenatal test) er en godkjent metode innen fosterdiagnostikk. NIPT er en risikofri blodprøve som blir tatt av den gravide for å analysere fosterets arvestoff, opplyser helsenorge.

Hva kan NIPT vise?

NIPT er presis for å påvise, eller avkrefte om fosteret har downs syndrom (trisomi 21). Testen kan også påvise de langt sjeldnere tilstandene trisomi 13 (Pataus syndrom), 18 (Edwards syndrom), men er da noe mindre presis, ifølge helsenorge. NIPT kan svært nøyaktig avsløre barnets kjønn.

Hvor sikker er testen?

image: Maten gravide bør unngå

Maten gravide bør unngå

- NIPT-testen fanger opp 99 prosent av trisomiene. Den diagnostiske nøyaktigheten av NIPT for kjønnsbestemmelse har høy sensitivitet (98,9 prosent) og spesifisitet (99,6 prosent). Testens diagnostiske nøyaktighet øker med svangerskapsalder, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Torunn Janbu.

Hun forklarer at sensitivitet betyr sannsynligheten for at testen er positiv hvis man er syk. Den er beregnet til 98,9 prosent.

Spesifisitet er sannsynlighet for å ha negativ test hvis man er frisk. Den er beregnet til 99,6 prosent.

Hvem får tilbud om NIPT?

I Norge er ikke NIPT et tilbud til alle gravide. Testen tilbys bare dersom en KUB-test, også kalt dobbel eller duotest, viser en sannsynlighet høyere enn 1:250 for at fosteret har trisomi 13, 18 eller 21.

KUB- test er en kombinasjon av ultralydundersøkelse mellom uke 11 til 14 og blodprøve av mora. Gjennom disse testene beregnes en sannsynlighet for at fosteret har bestemte kromosomavvik.

- NIPT kan også tilbys dersom den gravide har økt risiko for å få et barn med alvorlig, arvelig kjønnsbundet sykdom. Det vil si en alvorlig arvelig sykdom som i hovedsak rammer gutter. Da gjøres NIPT for å bestemme fosterets kjønn, sier avdelingsdirektøren.

Regjeringen.no opplyser om at de fleste kjønnsbundne sykdommer er recessive og bundet til X-kromosomet. Sykdommene vil derfor vise seg bare hos gutter.

Hvis den gravide er bærer av X-bundet recessiv sykdom er det 50 prosent sannsynlighet for at sønnene blir syke, og 50 prosent sannsynlighet for at døtre er friske bærere av sykdommen. Kjønnsbundne sykdommer er for eksempel Duchenne muskeldystrofi og blødersykdom.

Er det mulig å ta NIPT hos private klinikker i Norge?

- Kun leger ved sykehus som er godkjent av Helsedirektoratet kan bestille denne analysen. Universitetssykehusene i Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo har fått godkjenning, sier Janbu.

image: Toksoplasmose hos gravide

Toksoplasmose hos gravide

Når i svangerskapet kan man ta NIPT?

Ifølge Janbu kan NIPT gjøres fra svangerskapsuke ni til 11.

Hvor mye koster det å ta testen?

Gravide i Norge som får tilbud om testen betaler ingenting. Heller ikke egenandel, opplyser Janbu.

Reiser til utlandet

Gravide som ikke oppfyller kravene for å få tilbud om NIPT-blodprøven, men likevel ønsker å ta testen har muligheten til å betale for den selv i utlandet.

Ifølge NRK er testen tilgjengelig for alle gravide i både Sverige, Danmark, Island og Storbritannia. Barnmorskehuset i Göteborg, tar imot flere hundre norske kvinner hvert år som ønsker å ta NIPT-testen.

- Vi tar rundt 30 til 40 slike tester i uka, og rundt halvparten av dem som tar den er nordmenn, sa jordmor og daglig leder ved Barnmorskehuset, Anneli Asker til NRK tidligere.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 289,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-