Løsning av morkaken

Morkakeløsning før eller under fødsel og føre til stor blødning inne i livmoren. Tilstanden kan være livstruende, både for mor og barn.

MÅ RASKT TIL SYKEHUS: Ved mistanke om morkakeløsning teller hvert minutt for både mor og foster. Foto: NTB scanpix / Shutterstock
MÅ RASKT TIL SYKEHUS: Ved mistanke om morkakeløsning teller hvert minutt for både mor og foster. Foto: NTB scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Morkakeløsning, også kjent som "abruptio placentae", er en alvorlig tilstand som krever rask behandling.

Les også: Alle lommelegens saker om graviditet.

Hva betyr det at morkaken løsner?

Ved morkakeløsning så separeres mors blodårer fra morkaken. Dette medfører blødning fra en pulsåre (arteriell blødning) med høyt trykk, som bidrar til å ytterligere løsning. Stor blødning kan raskt bli livstruende med symptomer på sirkulasjonssvikt og/eller svikt i koagulasjonssystemet (DIC).

Løsning av morkaken er en normal del av fødselens siste fase (etterbyrden). Da motvirkes alvorlig blødning av livmorens sammentrekning. Tilførsel av hormonet oksytosin stimulerer slik sammentrekning og gis rutinemessing etter fødsel. Hvis livmoren er for slapp etter fødsel kan det også da oppstå livstruende blødning (atonisk blødning).

Les også: Legesvar atoniblødning

Sjelden tilstand

Morkakeløsning rammer 1 av 100-120 graviditeter.

Risikofaktorer

De fleste morkakeløsninger er relatert til sykdom eller feilutvikling av morkaken. I sjeldne tilfeller kan også mekanisk påvirkning gi tilstanden, for eksempel vold eller trafikkulykker. Følgende øker risikoen:

NORMAL PLACENTA: Morkake med navlestreng og hinner etter normal fødsel. Foto: NTB scanpix / Shutterstock
NORMAL PLACENTA: Morkake med navlestreng og hinner etter normal fødsel. Foto: NTB scanpix / Shutterstock Vis mer

Symptomer på morkakeløsning

Plutselig vaginal blødning etter svangerskapsuke 20, kombinert med mage eller ryggsmerter og livmorkramper gir mistanke om tilstanden. I noen tilfeller er vaginalblødningen svært liten eller fraværende fordi blodet er fanget i livmoren. Symptomer på stort blodtap kan komme etter kort tid, høy puls, lavt blodtrykk, svimmelhet, kald og klam i huden og etter hvert tap av bevissthet.

Ved mistanke ta umiddelbart kontakt med medisinsk nødtelefon 113.

Hva annet kan det være?

Symptomene på morkakeløsning kan også gi mistanke om:

  • Begynnende fødsel: Har mindre blødning og mindre smerter i tidlig fase enn morkakeløsning.
  • Forliggende morkake: Ofte mindre smerter.
  • Livmorruptur: Ved tidligere keisersnitt og aktiv fødsel.

Behandling og prognose

Ved morkakeløsning er det behov for rask transport til sykehus for vurdering. Tilstanden gir akutt behov for keisersnitt ved stor blødning som må stanses raskt. I noen alvorlige tilfeller kan det bli nødvendig å fjerne hele livmoren for at mor skal overleve. Fosterets er også avhengig av raskt keisersnitt, da komplett løsning av morkaken medfører at fosteret ikke lenger får tilført oksygen gjennom mors blod. Forøvrig henger fosterets risiko sammen med den generelle risikoen ved for tidlig fødsel.

LES OGSÅ: Magesmerter ved graviditet

Kilder:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer