Graviditet og diabetes

Har du diabetes og ønsker å bli gravid? Ofte kontroller og oppfølgning av helsepersonell er viktig.

DIABETES I SVANGERSKAPET: Klart du kan bli gravid - selv om du har diabetes! Sørg for god oppfølgning på poliklinikk, og dette kommer til å gå bra. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
DIABETES I SVANGERSKAPET: Klart du kan bli gravid - selv om du har diabetes! Sørg for god oppfølgning på poliklinikk, og dette kommer til å gå bra. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har du diabetes og planlegger å bli gravid, eller er gravid? Graviditet og diabetes er i dag helt forenelig, men det er viktig at du følger svangerskapskontrollene slik de er tilrettelagt for kvinner med diabetes. Risikoen for barnedødelighet er på nivå med hva den er for fødsler hos kvinner uten diabetes.(1)

LES OGSÅ:
image: Gravid uke for uke

Gravid uke for uke

Hvilken type diabetes?

Gravide kan ha tre ulike typer diabetes:

Denne saken handler om gravide med diabetes type 1 og 2.

Hvorfor viktig med god kontroll?

  1. For høyt blodsukker i lange perioder kan føre til at fosteret får for mye sukker, resultatet kan bli unormal høy fødselsvekt.
  2. Ved god blodsukkerkontroll før og i løpet av svangerskapet er risikoen for misdannelser på fosteret som hos andre ikke-diabetikere. Derimot øker faren dersom blodsukkeret er for høyt over lengre perioder.
image: Hva er blodsukker?

Hva er blodsukker?

Hvem skal kontrollere svangerskapet?

Hvis du har diabetes type 1 eller 2, er det viktig at før du blir gravid er din diabetes godt regulert. HbA1c (langtidsblodsukker) bør helst ligge under 53 mmol/mol (7 %). Før et ønsket svangerskap kan det være aktuelt å bli henvist til en veiledningssamtale ved den avdelingen hvor kontrollen av ditt svangerskap skal foregå, anbefaler diabetes.no.

Gravide som også har en diabetesdiagnose følges opp av spesialisthelsetjenesten, det vil si sykehus. Det er viktig at du blir henvist til leger og andre helsearbeidere som har erfaring med gravide diabetikere.

Svangerskap og diabetes type 1

Alle med diabetes type 1 er klar over at de har sykdommen, og alle bruker insulin. Det er i seg selv en fordel at man er klar over at man har diabetes, for da kan man forberede seg for å få et best mulig svangerskap. Det er også best for barnet at svangerskapet er godt forberedt og at mor har best mulig blodsukkerverdier både før og under svangerskapet. Målet skal være at blodsukkeret ligger mellom 4-8.

image: Langtidsblodsukker - HbA1c

Langtidsblodsukker - HbA1c

Problemer som kan oppstå i løpet av svangerskapet:

1. trimester. Her er det økt risiko for lavt blodsukker (føling). Ofte må man justere ned dosen med insulin.
2. trimester. Insulinresistensen øker og man må derfor øke insulindosen igjen. HbA1c skal ligge rundt øvre normalgrense.
3. trimester. Mot slutten av graviditeten blir blodsukkeret lettere å regulere. Det viktigste nå blir å kontrollere at fosteret har det bra.

Svangerskap og diabetes type 2

De samme forhåndreglene om god blodsukkerkontroll gjelder selvsagt for dem med type 2 diabetes. Dessverre er ikke alle klar over at de har sykdommen før blodsukkeret blir kontrollert som en del av svangerskapskontrollen. Dem som har økt risiko for å utvikle type 2 diabetes, gjør derfor lurt i å sjekke blodsukkeret før en har blitt gravid. Det er særlig overvektige (og spesielt overvektige innvandrere) som har størst risiko for å få diabetes type 2.

Behandling under svangerskapet

Ofte må man ty til insulin hos dem med diabetes type 2 og som er gravide. Noen kan slutte med insulin etter fødselen, men det kan være lurt å fortsette dersom du ønsker å bli gravid igjen snart.
Sunt kosthold og mosjon er svært viktig for dem med diabetes type 2!

Svangerskapsdiabetes

Svangerskapsdiabetes er en egen sykdom, les mer her:

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-
image: Svangerskapsdiabetes

Svangerskapsdiabetes

Kilder:

Denne saken ble skrevet av Siri Helen Hauge, lege. 25.04.2006. Kilder: Stein Vaaler (red); Diabeteshåndboken 2004. Hanssen K.F. Graviditet og diabetes - en viktig terapeutisk utfordring s 284-288.NSAMs handlingsprogram for diabetes.

Revisjon 06.11.2018: Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilder ved oppdatering: 1)Diabetes.no/ 2) Helse-Bergen