Gratulerer med svangerskapet!
I denne artikkelen vil du finne en oversikt over alminnelige plager som kan oppstå under graviditeten samt råd hva du selv kan gjøre mot det. I tillegg opplyses det om noen faresignaler du bør se etter.
LES OGSÅ: Tidlige tegn og symptomer på graviditet
Kvalme og oppkast
Opptil 85 % av kvinnene er plaget med kvalme og/eller oppkast i 1. trimester av svangerskapet. Dermed er det en vanlig plage i starten av graviditeten. Noen kan oppleve å være kvalm og/eller plaget med oppkast også utover 20. svangerskapsuke (1).
Husk at det er en vanlig plage i først trimesteret av svangerskapet (1), (2) og at det som regel går over av seg selv (2). Ofte er det nok med noen tilpasninger i hverdagen.
- For eksempel opplever de fleste bedring av å spise hyppige, men små måltider (1).
- Det er også rapportert at hvile kan hjelpe (1).
- Dersom man likevel vurderer å foreta seg andre tiltak kan akupressur ved håndleddet (1), (2), akupunktur (1), (2) og ingefærkapsler (250 mg x 4) hjelpe (1), (2).
- Generelt gjelder at man bør prøve å unngå legemidler i første trimesteret (2). Antihistaminer (= allergitabletter) kan hjelpe mot kvalme, men man bør rådføre seg med lege før man starter opp med allergitabletter.
Dersom man opplever vekttap, manglende evne til å ha i seg mat eller væske på mer enn et døgn eller føler seg slapp er det anbefalt at man tar kontakt med lege (3) siden det kan føre til forstyrrelser i kroppens væskebalanse og blodsaltene (1).
LES OGSÅ: Kraftig svangerksapskvalme (hyperemesis gravidarum)

Halsbrann
Både den voksende magen og hormonet progesteron kan være en mulig årsak til at man kan oppleve halsbrann under svangerskapet. 72 % av alle kvinner opplever halsbrann i siste delen av svangerskapet (1).
Hva kan man gjøre for å lindre symptomene?
- Ikke-medikamentelle tiltak omfatter tilpasning av kostholdet.
- Gravide kvinner som opplever halsbrann bør unngå store og fettholdige måltider (1).
- Å spise regelmessig kan bidra til å lindre symptomene (3).
- Inntaket av mat som er sterkt krydret eller røkt bør minkes eller unngås (1).
- Kaffe frarådes (1), (3) siden det kan forverre plagene (3).
- Dersom gjennomføring av ovennevnte tiltak ikke gir tilstrekkelig lindring kan det være aktuelt med antacida (1) (= medisiner som binder magesyre, for eksempel Titralac®, Novaluzid®) som kan kjøpes reseptfritt på apoteket.
- En annen alternative er alginsyrepreparater (1) (for eksempel Galieve®, Gaviscon®).
Tegn på mulig bakenforliggende alvorlig sykdom: Det er viktig å skille halsbrann fra smerter i øvre del av magen som kan henge sammen med en svangerskapsforgiftning (1).

GBS-bakterien er normalt ufarlig, men ikke for gravide
Forstoppelse
Forstoppelse er vanlig under graviditeten siden tarmbevegelsene kan på grunn av hormonet progesteron avta. Forstoppelse forekommer hos mellom 11 – 38 %. Kvinner som har slitt med forstoppelse før de ble gravid er som regel mer plaget enn resten (1). Kvinner som er nødt til å ta jerntilskudd kan også bli plaget av forstoppelse.
Hva kan man gjøre for å lindre symptomene?
- Det er viktig med fiberrik kost (grove kornprodukter, poteter, frukt, bær og grønnsaker) og tilstrekkelig væskeinntak samt regelmessig fysisk aktivitet (1).
- Ellers kan svisker eller inntak av bløtlagde linfrø hjelpe (3).
Dersom disse tiltakene ikke hjelper tilstrekkelig bør det tas kontakt med jordmor eller lege som kan vurdere bruk av avføringsmidler.
Les mer om forstoppelse hos gravide
Ødemer ("vann i kroppen")
Ødemer er en vanlig plage i graviditet som gir hevelser i kroppen. Man regner med at mer enn 50 % av gravide får ødemer i løpet av graviditeten (2). Ødemer kan omfatte hovne ankler og føtter samt smerter. Bena kan kjennes tunge og det kan oppstå kramper i bena om natten (1).
LES OGSÅ: Behandlingsmetoder ved ufrivillig barnløshet
Hva kan man gjøre for å lindre symptomene?
- Det kan oppleves lindrende å sitte med bena hevet (1).
- Å legge seg ned og hvile iblant vil også kunne virke avlastende(1).
- Ellers kan bruk av kompresjonsstrømper lindre symptomene.
- I følge norsk legemiddelhåndbok skal ødemer under graviditeten ikke behandles medikamentell (2).
Hva annet kan det være?
Dersom kun den ene leggen er hovent og det er i tillegg smertefull bør du ta kontakt med lege for å få avklart om det kan være en bakenforliggende blodpropp (3).
Utflod
Økt utflod er vanlig og normal under graviditeten. De følgende symptomer kan derimot tyde på en mulig bakenforliggende infeksjon der lege bør kontaktes (1):
- Kløe
- Smerter
- Ubehaglig lukt.

Gravide er mer utsatt for soppinfeksjon i underlivet
Bekkensmerter / bekkenløsning / ryggsmerter
Det antas at sirka 20 % av alle kvinner som er gravide får bekkensmerter under svangerskapet (1). Intensiteten av smertene kan variere. Plagene kan påvirke aktivitetsnivået og kan forstyrre søvn. Kvinner som opplever bekkenløsning bør ved trening ikke gå utover smertegrensen sin (2).
- Gravide kvinner med tegn på bekkenløsning bør henvende seg til lege eller jordmor for å bli henvist videre til en tilrettelagt behandling hos fysioterapeut (1). Et slikt behandlingsopplegg omfatter spesielle og tilrettelagte, stabiliserende øvelser (1), (3).
- Andre mulige tiltak er akupunktur (1), (2), vanngymnastikk (1) og fysikalsk behandling (1).
- Det kan også hjelpe å legge seg på siden med en myk pute mellom knærne (3).
- Godt og støttende skotøy kan virke lindrende (3).

Urinveis-infeksjoner hos gravide
Tretthet og søvnproblemer
Det er normalt å oppleve tretthet under svangerskapet, særlig i første trimesteret (1). Også søvnvansker er vanlige. Søvnvansker øker som regel mot slutten av graviditeten (3).
Hva kan man gjøre for å lindre symptomene?
- Husk at trettheten vanligvis blir bedre etter første trimesteret (1).
- Dersom man føler seg meget trøtt kan det hjelpe å hvile og å få avlastning både hjemme og på jobb (1).
- Når det gjelder søvn finnes det ingen spesifikk råd annet enn å akseptere situasjonen og huske på at det ikke er farlig (3).
Hva annet kan det være? Ved uttalt tretthet kan det være aktuelt med kontakt med lege for å få avklart en mulig bakenforliggende jernmangel, lavt blodprosent eller lavt stoffskifte.
Les mer - tretthet: hva kan være årsaken?
Strekkmerker
Strekkmerker på huden er vanlig hos gravide kvinner. Det finnes dessverre lite forskning per i dag om hva som hjelper, men det er hittil ikke påvist at kremer har effekt (1), (3).

Leggkramper:
Omtrent 50 % av alle kvinner får kramper i leggene under graviditeten, hovedsakelig i andre halvdelen av svangerskapet. De kan oppleves som smertefulle, men er ikke skadelig og de er vanligvis ikke varige (1).
Hva kan man gjøre for å lindre symptomene?
Massasje, tøyningsøvelser og bevegelse (for eksempel å stå opp når krampene oppstår) kan avhjelpe noen kvinner (1), (3).
Kilder: 1) Helsedirektoratet - najonal faglig retningslinjer for svangerskapsomsorgen 2) Legemiddelhandboka 3) Helsenorge