Gravid uke 29

Gratulerer! Nå starter tredje trimester - den siste tredjedelen av graviditeten din.

FOSTER I UKE 29: Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER I UKE 29: Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 27 uker i graviditetsuke 29. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosterets lengde: 36 centimeter
Fosterets vekt: 1430 gram

Du er nå inne i svangerskapets tredje og siste trimester! De aller fleste tenker nå mer og mer på fødselen som nærmer seg. Det kan være lurt å melde seg på et fødselsforberedende kurs for å få mer informasjon og også møte andre gravide i samme situasjon. Kunnskap er trygghet, og trygghet er et godt utgangspunkt for fødselen din. Det arrangeres fødselsforberedende kurs på de fleste fødeavdelinger, i enkelte kommuner og hos privatpraktiserende jordmødre.

GRAVID I UKE 29: Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID I UKE 29: Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hva skjer i kroppen din nå?

Bekkenleddene dine påvirkes av svangerskapshormonene gjennom hele svangerskapet, og kan nå gi bekkenleddssmerter (bekkenløsning). Det kan være milde/ømme smerter i rygg og hofter, kraftigere skytende smerter og/eller stivhet i bekkenet og nedover bena. Bekkenløsning er normalt, og skjer for at bekkenet skal ha mulighet for å passere lettere gjennom bekkenet under fødsel. For å dra maksimalt ut av den økte plassen, er det en fordel å bruke oppreiste fødestillinger så ikke bekkenet fikseres som ved liggende/sittende stillinger. Om du får store plager og smerter fra bekkenet er det viktig å få korrekt behandling. Rådfør deg med fysioterapeut, jordmor eller lege.

Noen opplever at immunforsvaret er litt svekket, og at de er lettere mottakelige for infeksjoner. Du kan styrke immunforsvaret ditt ved å få nok søvn, spise næringsrikt og eventuelt ta kosttilskudd for gravide. Influensavaksine anbefales av folkehelseinstituttet til gravide i 2. og 3. trimester.

Fosterets utvikling

Banets utvikling og vekst fortsetter. Fremover vil nå vil fettlagrene øke betraktelig og barnet legger på seg i vekt. Barnets hode vokser for å gjøre plass til hjernen som utvikler seg. Barnets hukommelse er nå så utviklet at man antar at det kan kjenne igjen stemmer og musikk. Muskler og lunger modnes for å bli klar for et liv utenfor livmoren.

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 28 | Gravid i uke 30 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer