Gravid uke 29

Nå starter tredje trimester – den siste tredjedelen av graviditeten din.

FOSTER I UKE 29: Dette er starten på siste trimester av graviditeten: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER I UKE 29: Dette er starten på siste trimester av graviditeten: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 27 uker i graviditetsuke 29. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 38-39 centimeter
Fosterets vekt: 1350 gram
Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Uke 29 markerer starten på det tredje, og siste trimesteret. Dette er altså starten på slutten av graviditeten, og om ikke så altfor lenge vil du få møte den lille som har bodd i livmoren din i 9 måneder.

De aller fleste tenker nå mer og mer på fødselen som nærmer seg. Det kan være lurt å melde seg på kurs slik som fødselsforberedende kurs og ammekurs, for å få mer informasjon og møte andre gravide i samme situasjon. Kunnskap er trygghet, og trygghet er et godt utgangspunkt for fødselen din. Slike kurs arrangeres på de fleste fødeavdelinger og/eller i regi av jordmortjenesten i kommunen. Spør jordmoren din om hva du kan melde deg på der du bor.

GRAVID I UKE 29: Illustrasjon av fosteret og livmoren i uke 29: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID I UKE 29: Illustrasjon av fosteret og livmoren i uke 29: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hva skjer i kroppen din nå?

Bekkenet påvirkes av svangerskapshormonene, og kan nå gi bekkenleddssmerter og bekkenløsning. Det kan være milde/ømme smerter i rygg og hofter, kraftigere skytende smerter og/eller stivhet i bekkenet og nedover bena. Bekkenløsning er normalt, og skjer for at barnet skal ha mulighet for å passere lettere gjennom bekkenet under fødsel. Om du får store plager og smerter fra bekkenet er det viktig å få korrekt behandling. Rådfør deg med fysioterapeut, jordmor eller lege.

Gravide i 2. og 3. trimester anbefales av folkehelseinstituttet til å ta influensavaksinen. Dette er fordi man har økt risiko som gravid for å få et mer alvorlig forløp av influensa.

Fosterets utvikling

barnets utvikling og vekst fortsetter. Fremover nå vil fettlagrene øke betraktelig og barnet legger på seg i vekt. Barnets hode vokser for å gjøre plass til hjernen som utvikler seg. Barnets hukommelse er nå så utviklet at man antar at det kan kjenne igjen stemmer og musikk. Muskler og lunger modnes for å bli klar for et liv utenfor livmoren.

Gravid uke 28 | Gravid i uke 30 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer