Bekkenleddsmerter: Slik får du det bedre

Hvert år blir rundt 12 000 gravide kvinner rammet av bekkenleddsmerter. De fleste blir bra etter fødselen, men ikke alle.

BEKKENLEDDSMERTER: Rundt 12 000 gravide kvinner rammes hvert år, de aller fleste blir bra, men noen fortsetter å ha betydelige plager også etter fødselen. Video: Oslo Universitetssykehus HF Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Bekkenleddsmerter ble tidligere omtalt som bekkenløsning.

- Bekkenleddsmerter er noe som i utgangspunktet kan ramme alle, men det er som regel gravide kvinner som får disse plagene, sier Britt Stuge, fysioterapeut, spesialist i kvinnehelse og forsker ved Oslo Universitetssykehus.

Det at strukturene rundt bekkenet blir løsere, er en normal prosess som skjer hos alle kvinner i svangerskapet. Men for noen fører disse endringene til smerter.

Kan det forebygges?

Ifølge fysioterapeuten er det heldigvis flere ting man kan gjøre for å redusere smerter og ubehag.

- Gulvvask, støvsuging og monoton gange som for eksempel shopping på et kjøpesenter, er aktiviteter som kan fremprovosere smerter. Det samme kan bevegelser med mye bøyning og vridning som hagearbeid, sier Stuge.

Det å være i generelt god form kan også se ut til å være viktig.

- En norsk studie viser at de som har trent regelmessig før svangerskapet har mindre risiko for å få disse plagene. Vi ser også at de som har trent veldig mye har større risiko.

Når hun får spørsmål fra kvinner som lurer på om de skal ta sjansen på å få et barn til svarer hun at det er lurt å være passe godt trent før svangerskapet.

- For å komme i god fysisk form bør man finne en aktivitet man liker og som det er mulig å gjennomføre i hverdagen. Begynn rolig og øk intensitet og mengde gradvis, anbefaler hun.

BRITT STUGE er fysioterapeut, forsker og spesialist i kvinnehelse. Foto: Privat
BRITT STUGE er fysioterapeut, forsker og spesialist i kvinnehelse. Foto: Privat Vis mer

Hva kan hjelpe?

For de aller fleste forsvinner heldigvis bekkenleddsmertene etter fødselen. Men for noen kan plagene vedvare. Da er det viktig å komme i gang med behandling som hjelper.

- Bekkenleddsmerter er en tilstand som må tas på alvor, påpeker Stuge. Hun forteller at de som kommer raskt i gang med god veiledning, behandling og opptrening har gode prognoser for å bli kvitt plagene.

SMERTER I BEKKENET: Smertene kan lokaliseres flere steder i bekkenet. Noen har smerter bare foran i symfysen, andre har smerter i alle 3 bekkenledd Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
SMERTER I BEKKENET: Smertene kan lokaliseres flere steder i bekkenet. Noen har smerter bare foran i symfysen, andre har smerter i alle 3 bekkenledd Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

En studie Stuge gjennomførte viste at for den gruppen som fortsatt har smerter i tiden etter fødselen, ble rundt 85 % vedvarende bra ved hjelp av et behandlingsopplegg med individuell behandling og spesifikk trening tre ganger i uken.

- Dette er spesifikke øvelser som styrker svak muskulatur rundt bekkenet. Men også avspenning, tøyning og det å øve på daglige bevegelser er viktig, forklarer hun. Noen kan også trenge behandling for å løsne muskulatur rundt bekkenleddene.

- Enkelte forteller at de har gått til lege eller behandlere i flere år for å få hjelp, og likevel er det ingen som har vist dem de viktigste tingene som hvordan de setter seg eller reiser seg uten å belaste kroppen på en ugunstig måte.

LES OGSÅ: HELLP-syndrom gir høy risiko for mor og barn

Når går det over?

Det å gå med kroniske smerter er slitsomt og kan gå ut over både humør og søvn. Men for de aller fleste går disse smertene over etter litt tid. Ifølge Stuge er det også færre som blir langvarig dårlige i dag enn tidligere. Årsaken til dette er trolig at kvinner med bekkenleddsmerter får god informasjon og bedre råd enn før. Samtidig er det en jungel av treningstilbud som hevder å hjelpe for både bekkenleddsmerter og andre plager. Her mener fysioterapeuten det er lurt å være litt kritisk.

- For det er mye som kan gjøre vondt verre! Det er viktig å drive med fysisk aktivitet og varierte øvelser, men det må ikke bli for ekstremt. Selv yoga kan være smerteprovoserende for en som har bekkenleddsmerter, helt avhengig av hvilke type øvelser man gjør og måten man gjør øvelsen på. Det er også viktig å huske på at det finnes mer enn en måte å bli bra på, og det å finne en god balanse mellom god aktivitet, uttøyning og hvile er stikkordene for å bli kvitt bekkenleddsmerter, sier hun.

ELLEN MERETE KNUTSEN fikk bekkenleddsmerter da hun ble gravid med sitt første barn. Foto: Privat
ELLEN MERETE KNUTSEN fikk bekkenleddsmerter da hun ble gravid med sitt første barn. Foto: Privat Vis mer

Plutselig sviktet beinet

Ellen Merete Knutsen var på jobb i butikken hun driver, da hun plutselig kjente at det ene benet sviktet.

-Jeg jobbet som designer og sto ved klippebordet for å legge ut mønster og klipp. Først trodde jeg at det handlet om en uheldig stilling, men det gjentok seg flere ganger etter hverandre. Det var utrolig skremmende.

Hun hadde aldri opplevd noe liknende tidligere, og bestemte seg for å ta det på alvor.

- Jeg stengte butikken tvert og gikk rett opp til legen over veien. Der tok jeg blodprøver og urinprøver og andre tester, sier Knutsen.

Svaret hun fikk var både hyggelig og ikke fullt så hyggelig. For Ellen Merete, som hadde ett barn fra før av, var ikke klar over at hun var helt i starten av et nytt svangerskap. Og at ubehaget i benet skyldtes nettopp det.

- Legen fortalte at jeg var gravid og han mistenkte at jeg hadde bekkenløsning, sier hun.

Ikke tid til å være dårlig

Legen ga henne noen råd som kunne gjøre det lettere å komme seg gjennom månedene med bekkenløsning.

-Jeg skulle holde bena samlet, ikke gå lange skritt, ikke løfte, og så skulle jeg ta ett og ett skritt i trappen, forteller Knutsen.

Men hun merket fort at det ville blir utfordrende å leve med smertene i en travel hverdag.

-Klesdesignfirmaet mitt gikk veldig bra og jeg hadde mye å gjøre. Avtaleboken var full et år frem i tid. Samtidig hadde jeg også åpen butikk og atelier, og flere prosjekter på en gang. Dessuten hadde jeg halv stilling i en skofabrikk, hvor jeg jobbet om morgenen før åpningstid i butikken.
Hun hadde rett og slett ikke tid til å være syk og bestemte seg for å gå til en kiropraktor hun hadde fått anbefalt.

- Dette skulle jeg bli kvitt! sier hun.

LES OGSÅ: Slik letter du plagene ved bekkenløsning

Tok livet tilbake

Men behandlingene hos kiropraktor hadde liten effekt. Derfor gikk hun videre og prøvde fysioterapi, naprapat og massasje. Ingenting skulle være uprøvd.

- Jeg var helt fortvilet fordi ingenting hjalp, kun midlertidig. Men jeg ville ikke bruke medisiner, sier Knutsen som også prøvde å bruke belter og krykker for å komme seg gjennom hverdagen.

BRUKER HJELPEMIDLER: Ellen Merete Knutsen lever i dag godt til tross for bekkenleddsmertene. Foto: Privat
BRUKER HJELPEMIDLER: Ellen Merete Knutsen lever i dag godt til tross for bekkenleddsmertene. Foto: Privat Vis mer

Hun merket at aktiviteter som gange på hardt underlag, det å løfte tungt, løpe og hoppe, leke med barna, sitte for lenge, eller ligge for lenge gjorde at smertene ble verre.

- Etter hvert ble klippebordet erstattet med gulvet og mye av arbeidet ble utført der.

Men smertene ville ikke slippe, heller ikke etter fødselen. For Ellen Merete endte det til slutt med 100 % uførhet. Hun valgte likevel å få et barn til. Og ved å bruke hjelpemidler aktivt klarer hun nå å leve det livet hun ønsker.

- På den måten har jeg tatt livet tilbake og kan med hånden på hjertet si at jeg lever et godt liv, sier hun.

Nå bruker hun dagen på å gjøre husarbeid og hvile slik at alt er klart når barna kommer hjem. Da orker hun også å være mamma.

- Jeg er en gående rullestolbruker og har etterhvert funnet gode hjelpemidler som gjør at jeg kan være aktiv med barna og med venner. Nå er jeg mer ute av huset enn før og føler virkelig at jeg har tatt livet tilbake.

LES OGSÅ: Tegn på at fødselen begynner

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer