Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Prevensjon hos kvinne som ammer barn på ett år

Spørsmål

Hei! Jeg er veldig i tvil om hva slags prevensjon jeg skal velge framover. Jeg har to små barn, yngste er ett år, som jeg fortsatt ammer enn så lenge. De siste tre månedene har jeg brukt Cerazette, men de har gitt så redusert sexlyst at hele poenget med prevensjon forsvinner, så jeg ønsker å slutte. Før jeg fikk barn, brukte jeg Loette i flere år uten merkbare bivirkninger, men de kan jo ikke brukes så lenge jeg ammer. I februar fikk jeg satt inn hormonspiral (Kyleena), men tok den ut igjen etter seks uker da jeg hadde smerter i bekkenområdet som både gynekologen og jeg selv trodde skyldtes spiralen. Det viste seg å være feil (smertene skyldtes en uskyldig betennelse urelatert til spiral/gynekologi). Derimot mistenker jeg at spiralen gjorde meg veldig trett/utmattet, men utmattelsen i denne perioden kan jo også ha andre årsaker. Jeg var dessuten litt misfornøyd med at jeg kunne kjenne spiralen, selv om den satt som den skulle. De senere års studier på særlig p-piller, har gjort meg bitte-litt skeptisk til hormonell prevensjon/p-piller, så jeg vurderer en av de nye kobberspiralene (f.eks. Ballerine), men jeg vurderer også å gå tilbake til Loette - bare jeg slutter å amme først. For å konkretisere litt, håper jeg du kan svare på følgende spørsmål: 1) Er det uheldig å slutte på Cerazette, og være uten hormonell prevensjon en liten stund, for så å begynne på Loette (når jeg har sluttet med amming)? Altså, er det større risiko for bivirkninger - både alvorlige og ufarlige - dersom jeg har et opphold mellom Cerazette og Loette, enn hvis jeg går rett fra Cerazette til Loette uten pause mellom? 2) Kan det tenkes at jeg ikke vil tåle Loette like bra nå etter to svangerskap, eller kan jeg stole på at det vil fungere like godt for meg som før jeg ble gravid? 3) Vet du om kobberspiral vil kunne øke plager som oppblåsthet ved menstruasjon (hvilket har vært en vanlig plage for meg)?

Kvinne 35
Svar

  

Ditt yngste barn som du fortsatt ammer er ett år. Etter ett år  er ammingen så veletablert at det ikke er grunn til å avstå fra p-pille. WHO mener at ammende kvinner kan bruke p-piller når barnet er seks måneder. Loette er en lavdosert p-pille som bare inneholder 20 mikrogram østrogen, og som har lavest risiko for blodpropp.

Inntil syklus er kommet tilbake etter en fødsel, så er østrogennivået meget lavt, som hos kvinner etter overgangsalderen. Det kan forklare tretthet og manglende lyst til sex, i tillegg til det som omsorgen for den nyfødte krever, både dag og natt. Østrogenmangel kan også medføre sårhet i skjeden og smerter ved samleie, noe som kan avhjelpes med en svak østrogenkrem (Ovesterin) som kan kjøpes uten resept.

Til dine spørsmål:

1. Er det uheldig å slutte på Cerazette, og være uten hormonell prevensjon en liten stund, for så å begynne på Loette (når jeg har sluttet med amming)? Altså, er det større risiko for bivirkninger - både alvorlige og ufarlige - dersom jeg har et opphold mellom Cerazette og Loette, enn hvis jeg går rett fra Cerazette til Loette uten pause mellom? Svar: Det spiller ingen rolle om du har pause eller om du går rett over på p-pille. Husk at du kan bli gravid hvis du holder pause med prevensjon, selv om du ikke har fått menstruasjon tilbake.

2. Kan det tenkes at jeg ikke vil tåle Loette like bra nå etter to svangerskap, eller kan jeg stole på at det vil fungere like godt for meg som før jeg ble gravid? Svar: Jeg vil anta at det fungerer like godt som før du ble gravid.

3. Vet du om kobberspiral vil kunne øke plager som oppblåsthet ved menstruasjon (hvilket har vært en vanlig plage for meg)? Svar: kobberspiral kan ikke føre til oppblåsthet, men symptomet er en del av PMS, de premenstruelle plagene. P-pillene Yasmin/Yasminelle/Yaz kan muligens ha gunstig effekt ved PMS. Noen kan også bli bedre med hormonspiral

Vennlig hilsen Mette


WHOs anbefalinger angående prevensjon

https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/181468/9789241549158_eng.pdf?sequence=9

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-