Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Morsmelkerstatning og infeksjoner

Spørsmål

Hei.

Jeg fikk 9/10 en sønn, så han er straks 4 uker gammel. Han har fra fødselen ikke klart å suge seg fast til brystet, så vi har dermed måttet innse at amming ikke fungerer for oss. Etter 4 uker med prøving, pumping, tårer og mye styr så er han nå flaskebarn som får bare NAN. Jeg har til nå pumpet og gitt det jeg har, men melken har rett og slett bare tatt slutt. Selv om jeg har pumpet hver 3 time siden fødselen.

Det jeg lurer på da er om han blir ekstra utsatt for sykdommer. Man får jo innprentet at amming er det eneste ene, så når det ikke går merker jeg at jeg blir litt stresset. Vi har i tillegg en sønn på 3 år som er i barnehage, og der er det jo mye som går. Nå er det feks skikkelig utbrudd av vannkopper der. Regner med der er i hjemmet innen kort tid. Hva gjør jeg da med han på bare 4 uker? Jeg har heller ikke hatt vannkopper selv, men tok vaksine før jeg ble gravid denne gangen. Har ikke fått sjekket om jeg faktisk fikk antistoffer etter denne. Er den lille også mer utsatt for feks omgangssyke og influensa når han ikke får morsmelk? Er jo snart høysesong for dette og. Er det slik at de har med seg noe beskyttelse fra tiden i magen, eller er ammingen det eneste som styrker immunforsvaret? Man får jo alltid beskjed om at barn som blir ammet ikke blir syke.

Mvh

Svar

Hei!
Barnet blir født med antistoffer som beskytter mot infeksjoner de første ukene etter fødsel. Deretter begynner barnet å bygge opp sitt immunforsvar, men det tar tid. Morsmelk beskytter mot infeksjoner. Du må allikevel ikke bli bekymret for infeksjoner. Husk at det er mange barn som får morsmelkerstatning helt fra fødselen av og det går helt fint. Du må følge samme forhåndsregler i forhold til smitte i hjemme. God håndhygiene osv. Om han skulle få symptomer på infeksjon med feber og utilpasshet er det i denne aldersgruppen god regel å ha lav terskel til å oppsøke lege