Gravid til tross for angrepille

Spørsmål

Hei, vi har to barn, og ville vente med nr 3. Veslejenta er 1,3 år. Pga fortsatt amming fikk jeg satt inn spiral. Jeg ble allergisk mot spiralen, hovnet opp osv. Det var skikkelig vondt. Den ble tatt ut på gynekologisk legevakt rett før jul. Alt normaliserte seg da rimelig fort. Jeg fikk med meg resept på p-piller, men hadde et problem siden ammingen ikke var helt over. Det var vondt å skulle avslutte ammingen da, pga jenta var syk og nesten ikke ville ta til seg noe uansett. Ja, resultatet ble noen episoder der jeg kunne ha blitt gravid. Siden vi var usikre tok jeg ved ett tilfelle NorLevo angrepiller. Jeg er redd for at NorLevo ble tatt i tolvte time,,,dvs etter 3 dager. Men vi antok at alt var ok. Så etter ca en uke kunne jeg starte med p-piller, ammingen var avsluttet. Jeg gikk på p-piller i 14 dager før vi regnet det som /safe/, siden jeg ikke hadde hatt mensturasjon, dette etter råd fra fastlegen. Nå er jeg gravid, og vi aner ikke hvor langt på vei jeg er. Jeg har det veldig vondt nå, er full av redsel og skyldfølelse pga jeg lurer på om barnet har tatt skade av p-piller. Hva om jeg ble gravid rett før jeg tok angrepillene? Hva om fosteret virkelig er skadet... Jeg vet at jeg snart blir sendt på ultralyd, men dagene er lange. Kan noen være så snill å fortelle meg hva som er sjangsen for å få skader eller det motsatte?Relevante sykdommer/medisiner: ingen sykdommer eller medisiner

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg kan berolige deg.

Etter inntak av Norlevo er det ikke påvist noen fare for fosteret dersom graviditeten fortsetter.

Når det gjelder p-pillen så kan du ta det helt med ro, etter min menig.
Det finnes relativ mange kvinner som har blitt gravid under p-pillebruk og som har fortsatt med svangerskapet. Hvis det var økt risiko for fosterskade så ville man helt sikkert har oppdaget det imidlertidig. Det viktigste er at man slutter med p-pillen så snart man vet om svangerskapet, og det har du gjort.

I tillegg fins det en såkalt ”enten alt eller ingenting” regel som gjelder i de 3 første svangerskapsukene.
Dette betyr: hvis fosteret har vært utsatt for skadestoff kommer det enten til å bli en abort (hvis fosteret har blitt skadet) eller ikke (da ble fosteret ikke skadet og utvikler seg helt normalt).

Så, jeg ville si at du kan ta det helt med ro! Risikoen for at fosteret ditt har blitt skadet er liten.

Håper jeg kunne berolige deg!!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn