Fucidin ved amming og såre brystvorter

Spørsmål

Heisann!

Jeg er mor til en nydelig datter på 8 mnd.Hun har begynt å få tenner, og derfor har jeg fått såre brystvorter.I det ene såret er det litt puss, og jeg har derfor brukt Fucidin salve og smørt på.Dette skal jo vaskes av før amming, men er det farlig for barnet dersom man glemmer dette? Jeg smørte på igår kveld før jeg la meg, og jeg har ammet i natt.Ble så usikker om jeg har ammet på den puppen jeg smørte salve på eller ikke...Og nå tenker jeg mye på dette.Jenta vår er i fin form og jeg merker ingenting på henne.
Veldig takknemmelig for svar!

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Når det gjelder informasjon om amming har sosial- og helsedirektoratet sammen med rikshospitalet laget en fin brosjyre om amming. ”hvordan du ammer ditt barn”
http://www.shdir.no/publikasjoner/faktahefter/hvordan_du_ammer_ditt_barn_2648

Informasjonen under er hentet fra brosjyren under ”såre brystvorter”:
[…Er brystknoppene blitt såre, er det viktig å få hjelp til å vurdere om det er noe som kan forbedres når det gjelder ammestilling eller måten barnet tar brystet på. Morsmelken er i seg selv et godt legemiddel, også for morens hud. Et par minutters lufttørring av melken som er igjen på brystknoppen etter at barnet har sluppet taket, anbefales. Du kan også godt begynne måltidene på det minst vonde brystet. Når du kjenner at melken kommer, skifter du barnet over til det såre brystet. Slik sparer du en vond brystknopp for de første kraftige takene. For å hjelpe melken til å komme, kan du også rulle brystknoppen forsiktig mellom to nyvaskede fingre. Først når melken kommer, legger du barnet til. Husk også nå å få barnet til å gape høyt og ta så mye som mulig av selve brystet inn i munnen. Prøv å amme ofte. På den måten får du mindre melkespreng, og barnet er mindre sultent og roligere ved brystet. Ellers er grunnregelen at man bør holde seg både tørr og varm om brystet. Her kommer gode, myke brystkluter inn i bildet. Skift innlegg ofte, bruk ev. som innlegg små lapper av utvasket stoff, som du enten kaster etter bruk eller vasker i minst 60 graders vann. Hvis du bruker ullinnlegg, bør de kunne vaskes ved samme temperatur og ikke brukes rett på huden pga. risiko for infeksjon. Selv om brystknoppene er blitt svært såre, slik at de blør eller du ser små sprekker i dem, vil det å rette på tilleggingen eller ammestillingen kunne løse problemet. Når barnet først dier riktig, er det utrolig hvor fort såre brystknopper heles – ofte i løpet av et par dager. Pass stadig på at barnet får ordentlig tak i brystet og ikke «suger» seg fast, men isteden melker brystet med munn og tunge. Spør jordmor, helsesøster eller lege hvis ikke de såre brystknoppene gradvis blir bedre i løpet av den første uken, eller hvis det svir, stikker eller brenner etter ammingen. Da kan årsaken være at det er kommet bakterier inn i brystet pga. sprekker og sår. Dette bør undersøkes nærmere på helsestasjonen. Ammingen både kan og skal fortsette selv om du blir behandlet for en infeksjon. Er du veldig sår, kan du eventuelt begrense tiden du lar barnet være ved brystet til effektiv amming og ikke koseamming. I noen tilfeller kan det i en kort periode være aktuelt å avlaste ved å håndmelke eller pumpe og å gi melken med kopp…]

Du skriver i brevet ditt at det har kommet litt puss. Det kan da godt hende du har fått det som kalles mastitt brystbetennelse. Dette er veldig vanlig, og sees hos omtrent 10% av kvinner som ammer. Her finner du litt informasjon om dette:
http://www.pasienthandboka.no//default.asp?mode=document&documentid=2648

At barnet ditt ved et uhell kan ha fått i seg litt fusidin tar det ikke skade av. Det er allikevel viktig at du vasker av brystet før barnet ammes. I brevet ditt kommer det ikke fram om dette er noe du har startet på selv, eller om legen din har skrevet det ut for deg. Om du har fått det utskrevet av fastlegen vil jeg anbefale deg å fullføre kuren, men hvis du har ”selvmedisinert” deg, vil jeg anbefale deg å slutte med fusidin og heller forsøke rådene i ”hvordan du ammer ditt barn” og i informasjonen om mastitt. Om dette ikke fungerer kan du heller gå tilbake og forsøke fusidin igjen.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-