Ammeproblemer

Spørsmål

Jeg fikk et barn for fire måneder siden som ble tatt ved hastekeisersnitt. Ammingen fikk jeg aldri helt til, men ifølge barnepleierne på sykehuset og helsesøster var sugeteknikken hans riktig, så jeg prøvde og prøvde... Jeg hadde fryktelige smerter i form av både såre brystvorter og strømlignende iling i brystene hele døgnet. Sistnevnte var absolutt det verste. Det var spesielt vondt da han tok brystet, men jeg hadde generelt vondt ellers også, og tidvis så mye smerter at jeg ikke orket å ha gutten min inntil meg. Etter å ha tatt prøver på ammepoliklinikken på sykehuset uten noen funn ga jeg opp. Da hadde jeg fullpumpet meg i syv uker og gitt gutten min det på flaske. Smertene forsvant mer og mer jo sjeldnere jeg pumpet meg. Og det var faktisk ikke selve knoppene som var sårest, men areola rundt. Min bekymring er nå hvordan, og om, jeg kan klare å amme et eventuelt neste barn. Jeg har flate og veldig små brystknopper, og areola er forholdsvis stor i forhold til brystet ellers. I dag, over to måneder etter at jeg begynte nedtrappingen av pumpingen, har jeg fortsatt gule skorper på brystknoppene mine. Kan den intense pumpingen ha gjort vondt verre? Kan jeg ta kontakt med noen som kan hjelpe meg med en slags ammeforberedelse under neste svangerskap? Kan det rett og slett hende at jeg har så ømfintlig og tynn hud på areola at amming blir for vondt? Jeg prøvde både kremer og lufttørking...

Mvh,
relativt nybakt mor

Kvinne, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for henvendelsen!

Så synd at du har en slik erfaring med ammingen, men det er bra at du søker en forklaring, så du kanskje kan unngå de samme problemene neste gang.

Du beskriver smerter som strømlignende iling i brystene. Dette kan muligens høres ut som en soppinfeksjon eller candidainfeksjon. Symptomene på candidainfeksjon på brystknoppen og området rundt er ofte vedvarende røde og ømme brystknopper, samt strålende smerte i brystet under og etter amming. Noen beskriver det som kniver i brystet. En slik soppinfeksjon regnes for å være relativt sjelden, men det utelukker jo ikke at du kan ha hatt det. Vanlige råd mot såre brystvorter, som riktig ammeteknikk, lufttørking av brystene og avlastning av brystvortene med bruk av pumping, har ofte vært forsøkt uten at man har oppnådd bedring. Soppinfeksjonen kan oppstå etter en antibiotikakur, og eventuelt kan trøske i barnets munn overføres til morens brystvorter.

Såre brystvorter i forbindelse med amming er jo et relativt vanlig problem. Her er det som oftst ammestilling/ammeteknikk som er årsak til problemene. Sopp som årsak til dette regnes altså for å være sjelden, men det bør behandles med en soppkrem hvis det skulle være det. Har barnet sopp i munnen bør det også behandles samtidig med Mycostatin for å hindre reinfeksjon.

Ellers er det jo flott at du har pumpet deg - men kanskje kan det ha blitt for mye, slik du selv tenker? Er du sår på selve areola eller inni brystet?

Du skal ha alle muligheter for å få til en vellykket amming selv om du har flate og veldig små brystknopper. Barnet skal jo ha det meste av areola i munnen likevel. Hvis barnet nærmest sutter mye på kun brystknoppene vil man bli sår. Barnet må ligge tett nok inntil brystet; man må ikke få noe drag i brystet. Barnet til brystet, ikke brystet til barnet...

Såre brystknopper skyldes altså nesten alltid ammestilling/ammeteknikk. Dette kan være en utfordring for mange, og om man er usikker på om barnet suger riktig eller har såre brystknopper anbefaler jeg alle å søke hjelp tidlig, og da er helsestasjonen et naturlig sted. Helsesøster kan komme på hjembesøk og se på når du ammer og gi konkret veiledning. Ellers kan man få hjelp på for eksempel ammehjelpen.no.

Du sier at du fremdeles har gule skorper på brystknoppene. Det skal du jo ikke ha nå. Hvis du skulle ha en soppinfeksjon kan det være at den må behandles for å gi seg; det vet jeg ikke helt, men på ammepoliklinikken må de i så fall kunne hjelpe deg. Ellers kan jo en soppinfeksjon generelt gå over av seg selv. Du bør kanskje vurdere å avslutte pumpingen siden du har så mange vansker med brystene dine. Det er kanskje ikke verdt alle dine krefter og så mye smerter over så lang tid. Jeg tror virkelig at du skal satse på amming ved neste anledning; jeg tenker at brystene dine fint skal tåle et barn som suger riktig.

Jeg håper dette var til litt hjelp, og lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-