Såre brystvorter

Det er vanlig å få såre brystvorter i den første tiden etter fødselen når ammingen begynner. Brystvortene blir utsatt for en plutselig belastning som fører til forbigående sårhet.

Mange synes det hjelper å herde brystvortene før fødselen, ved å dra i dem eller klippe hull i en gammel behå, slik at brystvortene gnisser mot tøyet.

Noen råd:

Riktig sugeteknikk. Barnet skal ha både brystvorten og hele det pigmenterte feltet på brystet i munnen. La barnet die så ofte som mulig. Dersom bare én brystvorte er sår, bør du legge barnet til det gode brystet først.

Beskyttelse av brystvorten. Smør brystvortene med brystmelk etter hver amming og la dem lufttørke (flere minutter). Unngå å gå med våt behå, bruk eventuelt ammeinnlegg som skiftes ofte. Noen papirinnlegg kan medføre sårhet. Noen synes sinksalve hjelper.

Behandle eventuell soppinfeksjon. Sår med sprekker på brystvorten kan være tegn på soppinfeksjon. Intense brennende smerter i brystvorten, også en stund etter amming, er typisk. Hvis barnet ditt har sopp i munnen (trøske; hvite flekker som sitter fast på tungen) kan du få sopp på brystvortene. Lokalbehandling med nystatin krem (Mykostatin® krem) er førstevalg. Behandlingen bør vare minimum 14 dager og i to dager etter symptomfrihet. Barn med trøske må behandles samtidig, med Mykostatin® mikstur.

Snakk med Ammehjelpen. Ammehjelpen er en organisasjon med frivillige ammerådgivere som gir mor til mor-støtte ved ammeproblemer på telefon eller e-post. Liste over ammehjelpere finnes på http://www.ammehjelpen.no

Hvis brystvortene må avlastes helt, må melken pumpes ut og gis til barnet i sprøyte eller flaske.

Oppdatert 02.10.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Martha Lamøy
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen