Amming

Morsmelk er den beste næringen for spedbarn, hele det første leveåret. For mange går amming greit, andre kan ha problemer. Her er noen gode råd!

MORSMELK: Det er anbefalt å amme barnet. Hvis man ikke får dette til av ulike årsaker er morsmelk er godt alternativ. Foto: NTB Scanpix
MORSMELK: Det er anbefalt å amme barnet. Hvis man ikke får dette til av ulike årsaker er morsmelk er godt alternativ. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Offentlige norske anbefalinger

Det norske Helsedirektoratet anbefaler at barn ammes hele det første året og gjerne lenger, hvis du og barnet ditt trives med det. De første seks månedene er det ingen grunn til å gi barnet annen mat og drikke enn morsmelk så sant barnet vokser som det skal. Verdens helseorganisasjon anbefaler at barn ammes i to år. (1)

Den første timen

Straks barnet er født - og hvis alt er i orden med mor og barn - kan barnet legges oppå på brystkassen til moren, hud mot hud. Det nyfødte barnet begynner etter hvert å orientere seg, lukte, gi fra seg lyder, og så skyver det seg mot det ene brystet. Du må gjerne klemme ut litt melk, kanskje øker det fristelsen. Barnet gjør bevegelser med munnen, tydelig på jakt etter noe å suge på. Til slutt klarer det å koble seg til! Med puppen godt inne i munnen kan det suge med imponerende kraft. Ammingen har begynt. Barnet som suger stimulerer brystene til å produsere melk.

De neste dagene

I løpet av de neste dagene fylles brystene med melk. Jo mer barnet suger, jo mer melk lages det. Hyppig amming er derfor viktig. De fleste får brystspreng til å begynne med, - det regulereres etter hvert; det blir en balanse mellom amming og melkeproduksjon.

Fullamming og delamming

  • Fullamming vil si at du kun gir barnet ditt morsmelk og eventuelt tilskudd av vitaminer, mineraler og medisiner.
  • Delamming er når du gir morsmelkerstatning i tillegg til morsmelken. (1)

Problemer med ammingen

Dersom det oppstår problemer med ammingen, eller dere ønsker veiledning, kan dere få råd og hjelp av jordmor eller helsesøster, enten ved hjemmebesøk, eller på helsestasjonen. Noen byer har også ammepoliklinikk.

Problemer?

For mange går ammingen greit, andre kan ha problemer. Såre brystvorter er et vanlig problem, særlig i starten. Det er normalt å føle ømhet i starten av ammeperioden, men normal ømhet skal gå over i løpet av de første 30 sekundene inn i ammingen. Vedvarer smerten, og blir litt verre for hver gang er noe galt, og det merker man gjerne i løpet av få timer eller dager. Forebygging er det aller viktigste tiltaket du kan gjøre. Oppstår sårhet etter at du har ammet i en måned eller lenger, bør du være oppmerksom på at det kan skyldes bakterier eller sopp. (2)

Noen er uheldige og blir syke av brystbetennelse.

Ammehjelpen

Enten du har problemer eller bare er nysgjerrig på alt som har med amming å gjøre, bør du gå til Ammehjelpens nettsider. Her kan du lese om amming fra A til Å. Anbefales!

Kilder:

1) Helsenorge.no 2) Ammehjelpen

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer