Offentlige norske anbefalinger
Det norske Helsedirektoratet anbefaler at barn ammes hele det første året og gjerne lenger, hvis du og barnet ditt trives med det. De første seks månedene er det ingen grunn til å gi barnet annen mat og drikke enn morsmelk så sant barnet vokser som det skal. Verdens helseorganisasjon anbefaler at barn ammes i to år. (1)
Den første timen
Straks barnet er født - og hvis alt er i orden med mor og barn - kan barnet legges oppå på brystkassen til moren, hud mot hud. Det nyfødte barnet begynner etter hvert å orientere seg, lukte, gi fra seg lyder, og så skyver det seg mot det ene brystet. Du må gjerne klemme ut litt melk, kanskje øker det fristelsen. Barnet gjør bevegelser med munnen, tydelig på jakt etter noe å suge på. Til slutt klarer det å koble seg til! Med puppen godt inne i munnen kan det suge med imponerende kraft. Ammingen har begynt. Barnet som suger stimulerer brystene til å produsere melk.
De neste dagene
I løpet av de neste dagene fylles brystene med melk. Jo mer barnet suger, jo mer melk lages det. Hyppig amming er derfor viktig. De fleste får brystspreng til å begynne med, - det regulereres etter hvert; det blir en balanse mellom amming og melkeproduksjon.
Fullamming og delamming
- Fullamming vil si at du kun gir barnet ditt morsmelk og eventuelt tilskudd av vitaminer, mineraler og medisiner.
- Delamming er når du gir morsmelkerstatning i tillegg til morsmelken. (1)
Problemer med ammingen
Dersom det oppstår problemer med ammingen, eller dere ønsker veiledning, kan dere få råd og hjelp av jordmor eller helsesøster, enten ved hjemmebesøk, eller på helsestasjonen. Noen byer har også ammepoliklinikk.
Problemer?
For mange går ammingen greit, andre kan ha problemer. Såre brystvorter er et vanlig problem, særlig i starten. Det er normalt å føle ømhet i starten av ammeperioden, men normal ømhet skal gå over i løpet av de første 30 sekundene inn i ammingen. Vedvarer smerten, og blir litt verre for hver gang er noe galt, og det merker man gjerne i løpet av få timer eller dager. Forebygging er det aller viktigste tiltaket du kan gjøre. Oppstår sårhet etter at du har ammet i en måned eller lenger, bør du være oppmerksom på at det kan skyldes bakterier eller sopp. (2)
Noen er uheldige og blir syke av brystbetennelse.
Ammehjelpen
Enten du har problemer eller bare er nysgjerrig på alt som har med amming å gjøre, bør du gå til Ammehjelpens nettsider. Her kan du lese om amming fra A til Å. Anbefales!
Kilder:
1) Helsenorge.no 2) Ammehjelpen