Synkende hcg-verdier

Spørsmål

Jeg er gravid i uke 11 (10+1). På grunn av brunlig utflod i to uker ble jeg henvist til ultralyd samt at jeg tok 3 hcg prøver med noen dagers mellomrom. Prøvene ble tatt i uke 9 og viste synkning fra 120.000 til 107.600 til 94.000. Synkende hcg viser seg også i mindre graviditetssymptomer. Siste hcg ble tatt en mandag. Dagen (9+3) etter viste UL bankende hjerte og foster på 3,5 cm som bevegde seg. Jeg opplever disse resultatene som uforenlige, men jeg føler jeg kan stole mer på UL ettersom jeg kunne se liv. Er synkende hcg tegn på forestående abort? Eller er det mulig at jeg har nådd mitt hormon-peak slik at det synker naturlig? (eller er det for tidlig?). Har du noen beroligende ord og en god forklaring? (UL viste blodansamling i livmor - mest sannsynlig pga at morkaka var noe forliggende, men legen trodde den ville bevege seg oppover). Tusen takk for svar. Jente, 30 år Relevante sykdommer/medisiner: Tidligere MA/blighted ovum Kvinne, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er vanskelig å si noe konkret på dette tidspunktet. Brunlig utflod, synkende hcg- verdier i uke 9 og mindre graviditetssymptomer tyder vel på en truende abort.

Men det som teller mest er ultralyden. Hvis den viser et levende foster med hjertebank og fine bevegelser, så er svangerskapet intakt!

Et foster på 3,5 cm tilsvarer svangerskapsuke 10+2 etter min tabell. Dvs. at du har sannsynligvis kommet 1 uke lengre på vei enn du antar. Hvis vi går ut fra dette, så er du når i uke 12 og hcg-prøvene ble da tatt i uke 10. Det er altså godt mulig, at du da hadde allerede nådd ditt hormon-peak, fordi den maksimale hcg-konsentrasjonen sees som vanlig omkring i uke 10. Når faller hcg-verdien dine igjen til det lavere nivået hvor de normalt skal være for resten av svangerskapet.

Altså, jeg tørr meg å si, at du har en god sjanse for at dette skal går greit. For tiden kan du dessverre ikke gjør noe annet enn å vente til neste ultralydundersøkelsen.
Du bør helst ta det med ro i de neste dagene.

Håper, jeg kunne hjelpe deg litt og ønsker deg lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-