Spontanabort

Spørsmål

Hei, Jeg hadde en spontanabort for tre uker siden, da var jeg fem uker på vei. Det har ikke blødd noe særlig og det eneste jeg så den dagen jeg aborterte var en liten blodklump på ca 3-4 mm, jeg antar dette var cellene som skulle blitt et barn. Etterpå har jeg hele tiden hatt graviditetssymptomer som f.eks vonde bryster. Jeg har hele tiden testet positivt på graviditetstest, sjekket idag med clearblue ukeindikator og den viser gravid 3+. Det jeg lurer på er om jeg bør være bekymret for om ikke alle rester har kommet ut, om jeg burde bestille time for å ha en kirurgisk abort eller om det virkelig tar så lang tid å bli kvitt symptomene. Kan man bli gravid på nytt uten å ha hatt mensen etter en abort? Eller bør man vente på at eventuelle rester fra livmoren kommer ut ved første mens? Jeg har ikke hatt ultralyd etter spontanaborten for å sjekke om alt er ute, men hadde ultralyd den dagen spontanaborten var, og legen konstanterte at han ikke kunne se noe foster. Tok også en urinprøve hos legen 5 dager etter, og legen påsto at denne var negativ (det kan jeg ikke forstå da jeg selv har testet positivt hjemme hele tiden).

Kvinne 27

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

I fagspråket betyr fem uker gravid at det har gått fem uker fra siste menstruasjon, og at du derfor bare har gått en uke ‘over tiden’.  Da er det ikke mye som skal renses ut. Clearblue ukeindikator viser graviditet som er mer enn 3 uker fra befruktningen. Befruktningen hos deg har funnet sted for ca 4 uker siden. Det tar tid før graviditetstesten blir negativ, men var det full abort for tre uker siden, ville testen nå ha blitt negativ.   

Til dine spørsmål: 

• Om det er rester som ikke er kommet ut? Det er lite sannsynlig da du ikke har hatt blødning og fordi gamle abortrester i livmoren sannsynligvis ikke vil påvirke testen. 

• Kan man bli gravid på nytt uten å ha hatt mensen etter en abort? Ja, det er mulig, eggløsning skjer jo to uker før en menstruasjon 

• Eller bør man vente på at eventuelle rester fra livmoren kommer ut ved første mens? En menstruasjon vil rense opp i livmoren  

Hva skal du gjøre? 

Du bør få sjekket om du er gravid, enten at du har abortert en tvilling og den andre er tilbake, eller -som du sier- at du er gravid igjen, men det siste er lite sannsynlig da det bare har gått tre uker.  

Det er to måter å sjekke det på. 

Hos din fastlege kan du få målt graviditetshormonet HCG i en blodprøve to ganger med 2-3 dager imellom og se om verdien øker (dobles annenhver dag). Du kan få ultralydundersøkelse hos gynekolog og se om det er et foster eller rester i livmoren. Hvis det er rester, vil man ikke utføre utskrapning, men gi medikamenter for å tømme ut. 

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om GYNEKOLOGI?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Mette Haase Moen GYNEKOLOGI
Pris fra 199,-