Redd for en ny abort.

Spørsmål

Hei, jeg er gravid igjen rett etter en spontanabort, der embryoet kom ut 4. Januar. Var på ultralyd på sykehuset denne uken for å finne ut hvor langt på vei jeg er, jeg trodde selv jeg ca var 6+1. Legen jeg hadde snakket ikke godt norsk, han skjønte ikke hva jeg sa. Derfor ble jeg ekstra urolig.

Der fant legen et 4 mm langt foster, men ingen hjerteaktivitet. Sist jeg var på ultralyd, det som resulterte i sa. var det 4mm langt, med hjerteaktivitet. Jeg ble selvsagt bekymret. Men er det for tidlig å se hjerteaktivitet? Er det små marginer? Hvor langt på vei tror du jeg er?

Har bestilt privat-ul, skal dit i neste uke. Klarer ikke helt å slappe av, selv om jeg har symptomer på graviditet fortsatt(kvalme, ømme bryster, trøtt) Redd for å miste på nytt.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
Det er jo utrolig at du har blitt gravid igjen, så kort tid etter en abort.
Så er det jo spenningen og nervøsiteten som oppstår omkring det at alt skal bli bra denne gang.
Som du kanskje skjønner har jeg ikke mulighet til å kunne si noe om alt er bra eller ikke. Å ha ultralyd så tidlig kan by på problemer med å se hjerteaksjon.
Og vi må jo anta at doktoren som tok ultralyd ikke sente deg hjem uten beskjed, hvis alt håp var ute.
Det kan tenkes at det er litt for tidlig å ta ultralyd og at en ikke ser hjerteaksjonen ennå. Rundt uke 5-6 kan en begynne å se liv. Som du sier er det små marginer, og fra den ene dagen til den andre har hjerte begynt å slå. Så kanskje er du ikke komme triktig så langt osm du trodde?

Ikke bekymre deg for mye for dette ennå. Hvis du har tegn til å være gravid er du nok det ennå. Jeg kan ikke si noe om hvor langt du er kommet, siden jeg ikke vet siste mens 1. dag. Du hadde vel kanskje ikke noen mens før du ble gravid igjen? Da blir det bare ultralyd som må gi en terminbetemmelse.

Men igjen må jeg minne alle som er til en konsultasjon hos en lege (eller andre yrkesgrupper) at dere må be om å få informasjon som dere forstår og som forhåpentligvis også gjør dere trygge.
Det er jo en svært viktig del av konsultasjonen!! Ikke være redd for å få repitert eller spørre på nytt.

Jeg tror du må belage deg på å vente til du skal på ny kontroll i neste uke. og likevel vil det jo ikke være en garanti for at det skal gå bra. Ultralyd gir jo bare et øyeblikks bilde om hva som skjer der inne.
Det er naturlig å være engstelig for at det skal gå galt igjen, men forsøk å tenke at hvis det gikk galt forrige gang, så må det gå fint denne gangen!! Dette kan kroppen din!

Har du spørsmål om Fødsel og svangerskap?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Marit Karlstrøm JORDMOR
Pris fra 259,-