Gravid - hva gjør jeg?

Spørsmål

Jeg tror jeg er gravid. Jeg har tatt to gravid tester som man får kjøpt på apoteket. De ble posetiv. Min føste mens dag/siste mens var 12 august. Må jeg ta å levere gravidtest til helse senteret?
det er jo så dyrt. Skal jeg kontakte min fast lege er det nesten 1 måned vente tid.
Hva skal jeg gjøre?litt uvitende.Har vert bare gravid en gang da jeg var 14 år og tok da abort.

Kvinne, 32 år

Svar

Hei!

Graviditetstestene som du har kjøpt på apoteket er like sikre som de du tar hos legen din. Når du har tatt to graviditetstester og begge har vært positive, betyr det at du er gravid og du trenger ikke å ta ennå en graviditetstest på helsesentret.
Du bør imidlertid bestille en time hos legen din til svangerskapskontroll - om du ikke får time før om en måned så gjør ikke det noe. Ved denne første kontrollen vil legen snakke med deg, undersøke deg og ta blod- og urinprøve. Det er vanlig at førstegangsfødende går til kontroll hos lege eller jordmor 9-12 ganger i løpet av svangerskapet, og alle disse undersøkelsene er gratis. I 18. svangerskapsuke vil du få tilbud om ultralydundersøkelse, der du blant annet får oppgitt sikker termin. Din foreløpige termin regnet fra siste menstruasjon er 19. mai, og innebærer at du per i dag er 5 uker og 1 dag på vei.

Av generelle råd bør du ikke røyke, drikke alkohol eller bruke andre rusmidler i graviditeten, og du bør unngå å spise rått kjøtt på grunn av risiko for toxoplasmose-infeksjon. I tillegg anbefaler man alle gravide kvinner å ta 400 mikrogram folat daglig i svangerskapets første 2-3 måneder, fordi folat kan forebygge noen typer misdannelser hos fostret.

Ellers bør du ta kontakt med legen din dersom du får blødninger eller smerter i løpet av svangerskapet. Du kan lese mer om svangerskap i lommelegens graviditets-forum på http://www.lommelegen.no/gravid/.

Jeg håper dette var litt oppklarende for deg, og ønsker deg lykke til videre.