Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fostersekk tom ved ultralyd i uke 6

Spørsmål

Hei,

Jeg var på ultralyd i uke 6+0 (svangerskapsuke basert på første dag i siste menstruasjon).Gynekologen så et sort hulrom (fylt med væske, antakelig fostervann) i livmor, men så ingen foster. Gynekologen sa dette kunne bety enten 1) det er for tidlig å se noe på ultralyd eller 2) det har vært liv, men som nå er borte. Jeg tok blodprøve samme dag og skal tilbake om to dager for å se om det har vært HCG-stigning. Venter på svar derfra, men det tar tid.

Vedr. alternativ 1) om at det er for tidlig å se noe på ultralyd, inntar jeg svar på følgende prøver jeg har tatt under veis i svangerskapet:
•Dag 22/9 dager etter eggløsning: negativ graviditetstest (urinprøve)
•Dag 24/11 dager etter eggløsning: HCG 9 (blodprøve)
•Dag 27/14 dager etter eggløsning: HCG 28 (blodprøve)
•Dag 30/17 dager etter eggløsning: HCG 129 (blodprøve)
•Dag 34/ 21 dager etter eggløsning: HCG 1000 (blodprøve)
•24 dager etter eggløsning: urinprøve/ graviditetstesten «Clearblue med ukeindikator», som viste 3+ uker siden befruktning/uke 5+ (som ifølge Clearblue sine nettsider betyr HCG over 2753).

Jeg har følgende spørsmål:
1)Når er det tidligst mulig å se et foster på ultralyd?
2)Er det mulig basert på ovennevnte informasjon å si noe om hvilke uke jeg er i, altså om det kan være for tidlig å se noe?
3)Dersom det ikke er for tidlig (mao. jeg er i «riktig» uke/ uke 6+0, og det skulle vært et foster der), har jeg hatt såkalt «missed abortion»? Jeg har ikke blødd
4)Hvor har det blitt av fosteret, og/eller hvordan skal jeg få dette ut? Jeg er interessert i å bli gravid igjen så fort som mulig
5)Dersom HCG-prøver jeg tar i disse dager, viser stigning, er det da håp, eller produserer morkaken HCG selv om fosteret er dødt?

Takknemlig for svar.

Svar

Hei!
1. Vanligvis kan man se foster på ultralyd fra uke 6-7. Omtrent fra samme tid kan man se et bankende hjerte.
2. Nei det er ikke mulig ut fra HCG svar å si noe mer presist hvor langt man har kommet i graviditeten.
3. Man kan i noen tilfeller ha en tom fostersekk. Det vil føre til blødning innen kort tid siden HCG verdiene begynner å falle. Begrepet "missed abortion" brukes ofte om spontan blødning hvor man ved ultralyd ikke finner noen foster. Begrepet dekker også tilstander slik som nevnt over.
4.Først og fremst er det viktig å prøve å slappe av og vente på neste prøvesvar. Dette kan meget vel dreie seg om at det er for tidlig. Om det skulle vise seg at HCG faller, vil du bli gynekologen kunne gi deg en medisin som fremprovoserer en blødning og abort. Om dette ikke blir fullstendig, må legen henvise deg til sykehuset for en såkalt utskrapning i narkose. Det tar ca 15 min.
5. HCG stiger kraftig fra uke 6,
Uke 4-5 = hCG på 40 - 300
Uke 5-6 = hCG på 80 - 3000
Uke 6-7 = hCG på 2600 - 15000
Uke 7-14 = hCG på 12000 - 290000
Det er en forventning ut fra antall dager siden sist hvor mye den skal stige. Legen din har en slik tabell. Om hCG stiger kun litt er det grunn til ny ultralyd og oppfølging.
Jeg forstår at dette er frustrerende å vente på, men det er uansett ikke noe man kan gjøre fra eller til. Uansett vil du få god hjelp og bruk dine nærmeste som støttespillere/samtale. Det kan være til stor hjelp. Jeg ønsker deg lykke til

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-