Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fly og graviditet

Spørsmål

Jeg leste i en artikkel her om fly og graviditet at man frarådes å fly om man har hatt tidligere spontanaborter. Når jeg klikket inn på lenken om tidligere spontanaborter i denne artikkelen kom jeg inn på en artikkel om habitull spontanabort. Jeg har hatt to spontanaborter etter hverandre. En i november 2017, og en i juni 2018. I november 2017 begynte jeg å blø i uke 11+4, mens i juni begynte jeg å blø i uke 5 + 3. Jeg er nå gravid i uke 12, og vurderer å reise på ferie til Spania i desember. Jeg vil da være 15 uker på vei. Jeg har fått oppfølging hos gynekolog så langt og alt ser normalt ut. Jeg lurer derfor på om dere fraråder meg å reise? Gjelder rådet bare i første trimester eller hele svangerskapet? Gjelder det alle som har hatt tidligere spontanaborter eller mener dere de som har hatt det man kaller habituell spontanabort? Og øker selve flyreisen sjansen for å abbortere eller viser dere til at man generelt har større sjanse for å ha en spontanabort når man har gjort det før og derfor bør la være å reise?

Kvinne 32
Svar

Takk for spørsmål vedrørende fly og mulighet for abort

Det er leit å høre at du har hatt to aborter men det inntreffer dessverre og det er nok naturen som beskytter det perfekte. 


20% av alle graviditeter ender opp med en abort nettopp pga at det er et eller annet feil med graviditeten som regel er det kromosomer men det kan også være andre årsaker som  infeksjoner feil plassering av morkake med mer. 

Når det gjelder det å fly og mulighet for abort så er det ingen holdepunkter i litteraturen om at dette skal være farlig i din tid altså 14 til 15 uker. 

En stor undersøkelse som har undersøkt 2654 kvinner som arbeider i flyindustrien som flyvertinner blir sammenlignet med det tilsvarende antall lærere. 

Og det var ingen forskjell i abort frekvensen mellom disse.  Flyselskapene pleier å si er at man ikke skal fly når det gjenstår 4 uker av en graviditet eller hvis det er noe galt eller problemer med graviditeten så du kan trygt dra til Spania på juleferie med din familie uten å bekymre deg

Og det var ingen forskjell i abort frekvensen mellom disse.  flyselskapene pleier å si er at man ikke skal fly når det gjenstår 4 uker av en graviditet eller hvis det er noe galt eller problemer med graviditeten så du kan trygt dra til Spania. God jul mvh

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-