Er salmonella smitte farlig?

Spørsmål

Hei.

Jeg er gravid i uke 10. Jeg har PCO/PCOS (legene er uenige her om jeg kun har PCO eller PCOS. En jordmor fortalte meg her om dagen at jeg burde gå på metformin i svangerskapet når en har PCOS pga insulinresistens. Stemmer det? Hun sa det var pga større fare for abort eller andre svangerskapskomplikasjoner. Jeg er ikke overvektig og har stabile sykluser, men har flere ganger fått påvist typiske PCO eggstokker.

En annen ting som bekymrer meg veldig er mat. Det dukker stadig opp nye ting å bekymre seg for der. Jeg spiste en salat på cafè i sted med kalde alfalfa spirer på. Jeg tok kun noen gafler med disse spirene før jeg kom på at jeg hadde lest noe om de. Da jeg googlet det kom det masse artikler opp om salmonella og e.coli i spirer, seneste nå i august. Er det noen andre bakterier/parasitter de kan inneholde? Og vil fosteret ta skade om jeg blir smittet av salmonella eller e.coli?

Håper på raskt svar.

Hilsen bekymret

Svar

Hei.
Når det gjelder bruk av Metformin pga PCOS har jeg forstått at det er under utprøving og at det er usikkert hvor mye det påvirker barnet i svangerskapet. Så det kan jeg ikke si noe sikkert om. Da foreslår jeg at du snakker med din fastlege og kan ta det derfra.

Ser at det har vært endel artikler om disse spirene og de er trukket tilbake fra markedet.
Så da må vi regne med at de somselges nå er trygge.
Det er jo derfor det er så trygt her i Norge for vi har så god matkontroll. Når det gjelder Salmonella, er det faren for abort som en er mest redd for. Men da må en jo først bli smittet, og så vil noen få av de som blir smittet kunne risikere å abortere. Inkubasjonstiden er kort 12-24 timer, og du merker fort om du er smittet. Men du er nok ikke smittet, så det trenger du ikke bekymre deg for.

Ved E-coli smitte er det ikke farlig for gravide å bli smittet, men en vil jo ikke bli syk. Så det er viktig med god mathygiene. Og E-coli smitter ikke over til fosteret, så det er ikke farlig for fosteret.

Hvis jeg får komme med en tips siden du bekymrer deg over maten, kan det være lurt å lese matportalen.no sine sider. Der får du gode råd om hva som er lurt å holde seg unna og hva som er trygt. Anbefales!!

Ønsker deg lykke til videre i graviditeten.