Blødning etter spontan abort, hva er normalt?

Spørsmål

Gjentatte spontanaborter og bekymring for rester i livmor
Jeg har skrevet til dere tidligere ang. en MA/BO jeg hadde i juni 2016 og rotete syklus i etterkant. Mistet da i uke 7. Den 23. september testet jeg positivt på nytt, men mistet dessverre denne gangen også og på sykehuset ble det etter UL konstatert en fullstendig SA 18. oktober. Det ble også målt HCG, 18. okt var den på 800 og 27. okt var den på 400. Ny UL 27. okt. Blødningen avtok frem til 26. oktober da den stoppet helt. I går begynte derimot mensmurringer på nytt, samt litt blod/blodig slim som kom ut. Jeg syntes det kjentes som EL og tok en test jeg hadde liggende som slo ut positivt. Det er i dag fortsatt litt murringer og blod. Bekymringen min er at det er rester. Jeg har ingen infeksjonstegn som feber, uvelhetsfølelse eller illeluktende utflod. Jeg har blitt så nervøs av alt dette og merker at jeg overtolker alle kroppens signaler. Jeg ønsker derfor svar på følgende spørsmål:
1.Hva er innenfor normalen hva gjelder blødningslengde etter SA?
2.Kan det hende murringen og de lette blødningene skyldes eggløsningen?
3.Kan rester overses på UL og at jeg bør få kontrollert dette på nytt? Sykehuset mener at så lenge ikke blødningen øker, så er alt fint.
4.Jeg er klar over at man ikke utreder noe før man har mistet tre ganger og at jeg kanskje bare har hatt uflaks. Men hvorfor øker risikoen for å miste enda en gang når man har opplevd det to ganger?
5. Kan denne SA skyldes at jeg ble gravid igjen for fort? Det var tre menstruasjoner mellom MA og ny graviditet.
6. Jeg blir lett gravid, hvor lenge bør jeg vente før jeg ev. forsøker på nytt?
7. Jeg er veldig redd for å skulle miste igjen, er det noe jeg kan gjøre selv for å forebygge dette en ev. neste gang jeg blir gravid?
8. Begynner alderen min å jobbe mot meg og at dette er mulig årsak til at jeg mister?

Jeg har to friske barn fra før, normale svangerskap. Ingen spontanaborter før denne SA og MA i juni.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,
det var leit å høre at det ble en ny spontan abort denne gangen. Jeg skal forsøke å svare på dine spørsmål.
1) Blødning etter spontan abort kan variere fra noen dager som ved en mens til opptil 3-4 uker.
2) HCG og LH er beslektede hormoner i måten de er bygget opp på. Det er derfor noen eggløsningstester kan slå pos ut når man er eller nylig har vært gravid og har HCG i blodet fortsatt. Halveringstiden på HCG er lang, utifra de datoene og verdiene du oppgir tror jeg det er sannsynlig at dette er forklaringen og at du ikke har hatt ny eggløsning enda. Dette er som sagt bare en antagelse fra min side.
3) Dersom du ikke har kraftige blødninger eller infeksjonstegn hadde jeg ville slått med til ro med den siste ullyd undersøkelsen. Det er lett å se rester på ullyd og det er sjelden dette oversees. Jeg er enig med de som har gitt deg råd på sykehuset.
4) Når man har opplevd to spontan aborter er det fortsatt slik at det er størst sannsynlighet for at det IKKE gjentar seg neste gang. Forklaringen her tror man skyldes at det i de fleste tilfeller ikke er en felles årsak som ligger bak og forklarer. Dette er også grunnen til at man anbefaler å vente med å starte en bred utredning for gjentatte aborter før man har vært uheldig og opplevd dette tre ganger etter hverandre. Så som du selv sier har du mest sannsynlig vært uheldig to ganger og at det er størst sjanse for at det går bra neste gang. Hvis neste svangerskap også ender med en ny spontan abort kan du utredes synes jeg.
5) Nei
6) Det er anbefalt en vanlig mens så er det ok å forsøke på nytt.
7) Om det noe du kan gjøre selv for å forebygge dette en ev. neste gang. Her er det de generelle rådene som gjelder. Lev sunt, prøv å balanser kosthold, søvn og mosjon etter beste evne. Det er mye som skrives og synses om dette, men nokså lite som faktisk er dokumentert.
8. Hvorvidt din alder utgjør en risiko er ikke mulig å svare på utifra de opplysningene du gir. Vi vet at det er store forskjeller fra den ene kvinnen til den andre både når det gjelder antall egg og kvaliteten på eggene.

Jeg vil ønske deg lykke til og håper det ordner seg neste gang.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn