Avvikende hodefasong?

Spørsmål

­Hei!
Jeg er gravid for 4 gang. Er i uke 9 nå. Har 3 friske barn og normale fødsler fra tidligere. Jeg dro på tidlig ultralyd denne gangen også for å konstatere liv i uke 8. Det var liv og bevegelser. Jordmoren jeg var hos var usikker på hodet til den lille og skrev: "mulig avvikende form på hodefasong"
Vi ble henvist til Riksen, men de tar oss ikke inn før i uke 11. Først da kunne de ta prøve av morkake og flere tester. Vi var hos en annen jordmor for å ta ultralyd idag. Ho syns alt så bra ut, men bemerket at ho også var litt usikker på formen på hodet. Det ser rundt ut, men samtidig ikke helt så rundt som det skal være. Vi er nå fryktelig fortvilet. Ukene går og tilslutt vil det evt bli for seint å ta abort. Vi har 3 barn å ta oss av fra før, så hjerneskade er såklart en forferdelig tanke. Vi har prøvd å Google og skaffe oss informasjon. Om dette er noe som kan være forenlig med liv eller om det MÅ være noe alvorlig. Vi syns det er litt fælt å skulle ta abort før vi evt vet hva det er også.
Jeg vet du ikke kan konkludere med noe som helst via Internett, men setter pris på om du vil forsøke å svare.
1. Jeg ringte til sykehuset for å forhøre med om abort tilfelle dette er noe vi velger. Jeg trodde at siden jeg kun er 9 uker på vei fikk jeg velge medikamentell abort. Men ho dama i tlf sa at når jeg er så langt på vei må de ta utskrapning i narkose. Stemmer dette? Trodde man kunne velge medikamentell frem til uke 12! Det sto det på hjemmesiden til sykehuset også.
2. HVA kan det feile babyen hvis den har en litt avvikende fasong på hodet? Må det bety at den ikke kan leve eller kan det også være noe mindre alvorlig?
Finnes det noen eksempler på hva det kan være?
Vi finner som sagt ingen informasjon. Om vi bare fikk noen eksempler på HVA det kan være, så man kan lese litt.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Dette er en problemstilling som er for viktig til å ta over internett. Alt jeg kunne si her, kan nemlig bidra til en avgjørelse hos dere i en eller annen retning, som kan tenkes å være veldig gal. Og samme hva jeg skulle tenke høyt om eller si noe om her, så ville det bare bli rene spekulasjoner, hvilket i verste fall kan bidra til at dere tar en konklusjon på abort eller ikke, som evt ikke var den rette.

Dere har prøvd å google informasjon om dette, det vil absolutt heller ikke hjelpe dere her, det kan jeg garantere. Derfor vil det heller ikke hjelpe dere om jeg hadde gitt dere "noen eksempler på hva det kan være, slik at dere kan lese litt".

Jeg vil følgelig på ingen måte spekulere i "hva som kan feile babyen", eller uttale meg i det hypotetiske spørsmålet "Må den bety at den ikke kan leve eller kan det være noe mindre alvorlig", for det ikke være informasjon dere hadde fått av meg da, men spekulasjoner.

Jeg forstår imidlertid veldig godt at dere tenker masse nå, og derfor vil jeg på det sterkeste anbefale dere å bestille en time hos fastlegen nå for å drøfte dette videre, inkl. muligheter for å få vurderinger av dette av spesialister med kompetanse på dette, hvilket fastlegen kan hjelpe dere med.
Dette er IKKE noe dere skal eller kan tenke eller lese dere frem til korrekte svar på, ha det klart for dere. Det behøver jo forøvrig ikke å være det minste galt i det hele tatt, for det er jo meget vage og diffuse formuleringer de to jordmødrene har kommet med. Kanskje det til og med er et uheldig ordvalg hos jordmor nr 1 som nå har ført til at dere er så bekymret.

Få fastlegen til å ordne en vurdering av hodefasong hos en legespesialist på dette.

Når det gjelder metoder for abort, så mener jeg at valg av metode kan variere noe fra sykehus til sykehus, avhengig av hva de har tilbud om og kompetanse på. Dette vil fastlegen kunne finne ut for dere, inklusiv valg av sykehus som kan utføre medikamentell abort, for det er jo fritt sykehusvalg i Norge.
Men dette er jo også et spørsmål som ligger noe frem i tid, siden dere ikke er ved noen avgjørelse på dette ennå.

Alt i alt så trenger dere tett faglig veiledning i denne perioden nå, og googling, alenevurderinger og råd over nettet er helt utilstrekkelig i deres situasjon nå, så start med å opprette kontakt med fastlegen nå, og få hjelp og veiledning som ovenfor beskrevet.
Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-