Tidlig pubertet?

Spørsmål

Tidlig pubertetsutvikling.

Jeg ble i høst oppmerksom på tegn til brystutvikling hos min datter på nå 8 år og 8 mnd. Hun har også ca siste år hatt tendens til noe svettlukt under armene. Har tenkt at jeg skulle se dette litt an, men ser, og kjenner, nå at hun har utviklet kjertelvev under brystvortene, slik at de står litt ut. Foreløpig er dette veldig smått, og jeg ville nok ikke lagt merke til det om hun ikke selv hadde påpekt forandringene. Jeg synes hun er veldig liten til å få bryster og er bekymret for en altfor tidlig pubertetsutvikling og mulige konsekvenser av dette, både soialt og mht slutthøyde. Hun har alltid vært en lang jente(56 cm ved fødsel, og har fulgt egen vekstkurve jevnt og trutt(ligger på ca 10 persentil).Er nå 140. Normal vekt(slank).Det har ikke vært tegn til vekstspurt. Både far og jeg har gjennomsnittlig høyde, men det er både høye og små i nærmeste slekt. Jeg var også gjennomsnittlig mht pubertetsutvikling(11-12 år)og slik er det også i fars familie. Jeg lurer på i hvilke grad dette vil påvirke hennes slutthøyde og om dette er noe jeg bør følge opp hos fastlegen. Ønsker ikke å fokusere mer enn nødvendig på dette, og vil gjerne få synspunkter på dette før jeg eventuelt tar henne med til legen.

Kvinne, 40 år

Svar

Hei, og takk for spørsmål.

Ser at dere har tanker rundt datterens pubertetsutvikling, men jeg synes foreløpig dere skal kunne ta dete med ru.
Normal pubertetstart er 10-11 år hos jenter, men før denne tid vil det komme forandringer i bl.a. vekst av kjertelvevet i brystet. Starter med selve brystvorten. På denne tiden også hormonforandringer, som medfører forandringer i talgprksjon, svetteroduksjon, annen lukt etc.

Pubertet opptrer tidligere hos jenter hvis mødre hadde tidlig menarche, hos barn med lav fødselsvekt, ved sterk vektøkning i spedbarns eller tidlig barnealder, etter internasjonal adopsjon og muligens etter eksponering for østrogene hormonforstyrrende kjemikalier

Nå forteller du at hun følger sin egen vekstkurve, og det er jo bra. Fastlegen deres kan henvise henne til et røntgeninstitutt, hvor det kan tas et bilde av håndskjelett, og utifra denne undersøkelsen kunne forutsi til en viss grad slutthøyde.
Hvis det senere er tvil vil legen kunne sjekke en hormonprøve, og evt kunne henvise til en barneavdeling for videre vurdering.