Klinefelters syndrom?

Spørsmål

Hei!
Jeg er bekymret for egen kjønnsutvikling. Jeg er 24, men utseende mitt kan sammenlignes med en 16-17-18-åring. Jeg har et veldig gutteaktig ansikt, og er relativt spinkel bygd. Av skjeggvekst har jeg kun noen få hvite stumper på haken og ingen tegn til bart. Dessuten har jeg generelt lite kroppsbehåring. F. eks. har jeg sparsom armhulebehåring og nesten ingen «veiviser». Den behåringen jeg har fikk jeg dessuten veldig sent. Jeg har heller aldri hatt særlig med kviser. Jeg er 182 cm og 76 kilo. Hva gjelder seksualdrift anser jeg denne som helt normal. Ingen ereksjonsproblemer. Testikkel- og penisstørrelse er også normal.
Jeg føler ikke at problemene går utover mitt sosiale liv, men jeg har fått høre en del ganger at jeg ser yngre ut enn jeg er. Har alltid hatt mange venner og fått gode karakterer på skolen, men ofte føler jeg meg psykisk nedstemt uten grunn. Det er jo selvfølgelig vanskelig å vite om jeg opplever dette i større grad enn andre, da dette ikke er noe man ofte prater om, men det virkelig rimelig å anta det.
Jeg kontaktet fastlegen for et par år siden for å finne ut om det kan være testosteronmangel, men da opplevde jeg ikke å bli tatt seriøst. Legen var mest opptatt av seksualdriften min og om jeg hadde debutert seksuelt, og at testosteronmangel var såpass sjeldent at det ikke kunne gjelde meg. Dessuten fikk jeg høre at «kroppsbehåring uansett ikke er mote, så det er ikke noe å tenke på». Men uansett ble jeg tatt blodprøver av, og disse viste normale testosteronverdier. Jeg ble selvsagt lettet over resultatet, men nå noen år etter føler jeg fortsatt er noe ikke er som det skal.
Så mitt spørsmål er om det kan være noe annet som forårsaker den manglende utviklingen av mannlige trekk enn ren testosteronmangel? Finnes det spesialister på dette feltet jeg kan besøke? Jeg leste også om Klinefelter-syndrom, og lurer på om mine symptomer stemmer overens med Klinefelter? Eller kan dette utelukkes fordi blodprøven ga normale verdier?
På forhånd takk.

Svar

Hei.

De fleste med Klinefelters syndrom vil ha lave testoteronverdier, men ikke alle. Det betyr at det formelt sett ikke kan utelukkes pga dine normale testoteronprøver. Diagnosen stilles ved kromosomanalyse.
Jeg kan ikke si noe sikkert om sannsynligheten for at du har dette, men det er jo ingen utenkelighet, ut fra det du beskriver her. Det er jo heller ikke en helt sjelden tilstand: 1 av 500 gutter blir født med denne kromosomvarianten.

Jeg synes derfor du skal ta en prat med fastlegen din om dette, evt få det utredet.

Du spør etter spesialister på området. Jeg kommer i farten på dr Ken Purvis i Oslo, sjekk www.andrologisksenter.no.
Men fastlegen kan utrede deg for dette, om ønskelig.

Ha det bra.