Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan vi få et barn med autisme?

Spørsmål

Hei! Jeg og min samboer diskuterer å få barn. Vårt problem er at han er livredd for å få et barn som ikke er frisk. Grunnen til dette er at jeg har en halvbror som er autist. Han er ganske "hardt" rammet. Mye problemer med tale og sinne, og er ikke selvstendig, må ha hjelp til mye. Jeg ser hvor mye det sliter på min far og min stemor, og selvfølgelig er det noe jeg heller ikke ønsker å oppleve. Min far og min stemor var begge over 40 når de fikk min lillebror. Selvfølgelig når en graver i familiehistorikken så begynner man å sammenligne andre i familien med min halvbror. De mente også at min storebror (samme mor og far) har en mild form for autisme, men dette er vi ikke helt enig i. Eller at det er såpass lite. Han er en ja, litt innelukket person, men med folk han kjenner har han mye humor. Der en kan se noe er at han ikke er så god i sosiale settinger og vet ikke helt alltid hva han skal si og snakke om. Min samboer er 30 og jeg er 25. Hva er sjansen for å få et sykt barn, børr det være en reell bekymring? Og min samboer snakket om at det er mulig å ta en test for å sjekke kvaliteten på egg og sperm. Da opp mot hverandre, om vi er en god match eller ikke. Takk for hjelp! Hilsen en enda mer bekymret dame.

Kvinne 25
Svar

Hei.


En ting er ihvertfall helt klart, at deres sjanser for å få et friskt barn, er særdeles mye høyere enn at barnet ikke skulle bli friskt, og jeg ville på ingen måte la denne problemstillingen hindre dere i å få et barn sammen, om dere ønsker det. 

Vi vet også at en prosentmessig angivelse av sjanser for å få et barn med autisme, ikke kan beregnes eller angies, heller ikke med genetiske tester. En vet at autisme har en betydelig genetisk komponent, men det er et komplekst bilde med mange faktorer som spiller inn, og vi har ikke full oversikt over genetikken omkring autisme ennå. En kan også få barn med autisme, uten at det foreligger autisme i nær familie. Og det er veldig viktig at ingen mennesker kan oppnå noen som helst garanti eller sikkerhet for å få et friskt barn.

Her er en interessant artikkel om temaet som jeg anbefaler deg å lese.

https://tidsskriftet.no/2014/08/fra-andre-tidsskrifter/hvor-arvelig-er-autisme

Jeg siterer herfra:

"Søsken til barn med autismespekterforstyrrelse hadde ti ganger høyere risiko for å få en slik tilstand. For halvsøsken og fettere var risikoen henholdsvis tredoblet og doblet."

Til det kan følgende tilføyes: Statistikk er lett å misforstå. Ta f.eks. begrepet "doblet risiko". Det høres umiddelbart kanskje ut som "mye", men husk da at autisme er svært sjeldent, og om en dobler sjansen for noe som er svært sjeldent, forblir det fremdeles svært sjeldent. Jeg vil forklare med helt tilfeldige tall: Hvis 1 av 100.000 personer får en medfødt sykdom, og sannsynligheten dobles, så betyr det at 2 av 100.000 får denne sykdommen. Det betyr at 99.998 ikke får sykdommen ved en slik doblet risiko. Om 99.998 eller 99.999 ikke får sykdommen, altså en doblet risiko, så betyr det uansett at de aller, aller fleste ikke får en slik sykdom, og at sannsynligheten forblir særdeles liten, også ved en "doblet risiko". 


Din samboers tanker om "en sjekk av egg og sperm" har ingenting for seg i denne sammenhengen. Test av spermier gjør når en skal vurdere om en partner er forplantningsdyktig eller ikke.


Jeg håper at informasjonen kan være til nytte. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-