Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan kan foreldre med blå øyne få barn med brune?

Spørsmål

Hei. Jeg har en datter på 5mnd som har fått brune øyner, hun har hadd mørkeblåe øyner før. Jeg har mørkeblåe øyner og faren har lyseblåe øyner med en gul ring rundt pupilen. Er det normalt at ett barn før brune øyner når ingen i vår familie har det?? Det er ikke noe utroskap fra min side heller. Hennes bror på 3 har mørkeblåe øyner. Håper på svar.

Kvinne, 20 år

Svar

Øyenfargen til et barn bestemmes av arv. Arvestoffet kalles DNA, og DNA ligger kveilet opp på det som kalles kromosomer. Kromosomene er ordnet i par, et fra far og et fra mor.

I den enkeltes DNA er det kodet for en unik, overordnet oppskrift eller arbeidstegning for akkurat det mennesket. Et gen, eller arveanlegg, er en bit av en DNA-kjede som inneholder instruks for de forskjellige egenskapene i kroppen, som "koder" for hvordan ting blir. Og man har altså gener både fra mor og far, hvorav man enten har ett som dominerer i paret, eller man har to som er likeverdige og bidrar like mye. Ut fra disse gen-parene får man et menneskes unike utseende, egenskaper osv.

Tidligere trodde man at arv av øyenfarge var bestemt av bare ett enkelt gen-par. Man trodde at brune øyne dominerte, og fantes de i genene fikk man alltid brune øyne hos barna. Hadde begge foreldrene blå øyne var genene likeverdige og barna kunne ikke få brune øyne. Det er dere nå et godt eksempel på at ikke stemmer. Man har i senere tid funnet ut at det er minst to gen-par på forskjellige steder i kromosomet som sammen "bestemmer" hva slags øyenfarge barnet vil få.

Brun øyenfarge betyr at det produseres et brunt pigment i iris. Blå øyenfarge betyr at dette pigmentet ikke produseres. Pigmentet begynner ikke å dannes før rundt 4-6 måneders alder, så derfor er alle barn født med blå øyne.
Man vet nå at det er flere mulige sammensetninger av gener som "hindrer" produkjon av dette enzymet, slik at foreldrene kan ha blå øyne men allikevel være "bærer" av genet for brune øyne, kanskje fra mange mange generasjoner tilbake uten at det har slått gjennom.

Dette er litt vanskelig å forklare og ble litt rotete, men jeg håper du forstod allikevel? Kort forklart en av dere eller begge har bært med dere det dominerende genet for brune øyne uten at det allikevel har kommet til uttrykk hos noen av dere, men kombinasjonen som deres datter har fått gjør at dette viser seg hos henne.

Genetikk er langt fra noe enkelt tema, men du kan lese litt mer på blant annet disse sidene:
http://www.bio.no/enbiolog/topic.asp?TOPIC_ID=2985
http://www.athro.com/evo/gen/inherit1.html

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-